1.Sınıf Okuma Yazmada ki Son Değişiklikler
2016-2017 Ses Temelli Cümle Yönteminde Uygulanacak Yenilikler
Ses Temelli Cümle Yönteminde Neler Değişti?
1.Sınıf Okuma Yazmada ki Son Değişiklikler Nelerdir?
- Öncelikle 5 öğrenme olan yazma, konuşma,okuma,görsel okuma ,görsel sunudan görsel okuma ve görsel sunu kaldırılmıştır. Artık mevcut programda 3 öğrenme alanı yer almaktadır.
Bunlar;
1-Okuma
2-Yazma
3-Konuşma
- Bitişik eğik yazıda , harfler üstten bağlanır ve harflerin noktalama işaretleri kelime yazımı bittikten sonra konur. Eski programdaki bitişik eğik yazıda F , N, P, V, T harfleri yazılış özellikleri bakımından kendinden sonra gelen küçük harflere bağlanmazken artık yeni programda F, N, P, V, D harfleri yazılış özelliği bakımından kendinden sonra gelen küçük harflere bağlanmıyor.
- Diğer bir değişiklik yazılışı değişen küçük harflerdir.Bu harfler f, r, s ve ş harfleridir.
- Yazılışı değişen büyük harfler ise L , S ,Ş, T harfleridir. Değişklikleri aşağıda ki resimden inceleyebilirsiniz.
- Son bir değişiklik ise seslerin öğretimindedir. Bilindiği üzere harflerin öğretiminde alfabetik sıra değildir.Bu sıralamada Türkçenin ses yapısı, harflerin yazım kolaylığı, anlamlı hece ve cümle üretmedeki işleklikleri dikkate alınmıştır.
- Önemli bir noktada harflerin öğretimi yapılırken örnek verilecek kelimelerin sıralamasıdır. Bu sıralama sesli harflerde başta ,ortada, sonda sessiz harfler ise sonda ,ortada, başta şeklindedir.Örnek verecek olursak;
Mesela e sesi öğretimi yapılırken verilecek örnek kelimelerde : ekin, elma, erkan, ev örneklerinde olduğu gibi başta verilmelidir.Daha sonra verilen kelimelerde: selma, kerem, demlik, çiçek şeklinde ortada verilmelidir. Son olarak verilen kelimelerde: hatice, ayşe şeklinde sonda verilmelidir.
Mesela s sesi öğretimi yapılırken verilecek örnek kelimelerde : varis, miras, kermes örneklerinde olduğu gibi sonda verilmelidir. Daha sonra verlen kelimelerde : arslan, astar, usta, pasta örneklerinde olduğu gibi ortada verilmelidir. Son olarak verilen kelimelerde: sincap, saksı, su örneklerinde olduğu gibi başta verilmelidir.
ESKİ PROGRAM SES GRUPLARI
- e, l, a, n
- i, n, o, r, m, n
- u, k, ı, s, y, d
- ö, b, ü, ş, z, ç
- g, c, p, h
- ğ, v, f, j
- YENİ PROGRAM SES GRUPLARI
- e, l, a, t
- i, t, o, b, u
- k, ı, r, ö, s, ü
- m, d, ş, y, c, z
- ç, g, p, h
- f, v, ğ,j