Basamak Kavramı İçin Materyal Yapımı
Çocuklar için basamak kavramı öğretimi
Basamak Kavramı Öğretimi
Bu pratik materyali yaparak aşamaları ile bize gönderen Ağrı Doğubeyazıt ta görev yapan öğretmen arkadaşımıza çok teşekkür ediyoruz.
Bu materyal 3.sınıflar için hazırlanmıştır.Aynı mantıkla diğer sınıflara da uyarlanabilir.
Bugünkü konumuz 3 basamaklı sayıların okunması ve basamak değeri kavramının sınıf ortamında anlaşılır hale getirilmesi.Çocukların 3 basamak arasındaki ilişkiyi anlaması açısından önemli ve gayet basit ,kolay malzemelerden yapılacak bir materyalle karşınızdayız.Çok zor olmasa da bazen bu tarz etkinlikler hazırlamaktansa zor olanı yani doğrudan anlatımı tercih ederiz ,aslında doğrudan yani sözel anlatım hem sınıf ortamında ki gerginliği artırır hem de bazı öğrencilerimizin konuyu anlamasını zorlaştırır.
Şimdi pratik olan malzemelerimizi hazırlayalım.
Malzemeler ;
Karton bardak
Çöp şiş
Guaj boya
Fırça
Yapıştırıcı
Ayakkabı kutusu ya da her hangi bir kutu eğer bu yoksa mukavva da kullanılabilir.
Renkli fon kağıtları
Renkli boncuklar
Cam kavanoz
Etkinliğimizin giriş kısmında materyalimiz için hazırladığımız puan tablosundaki renklerin hangi puanlara karşılık geldiğini çocuklarımıza anlatıyoruz.Puan tablomuzu aşağıda görebilirsiniz.
Bu puan tablosunu hazırlamamazın sebebi eşit boyutda ki boncukların puanlarının renklere göre puanladığını anlatarak farkındalık kazandırıyoruz.
Puan tablosunu anlattıktan sonra hazırlamış olduğumuz kutu bardaklara çöp şişleri batırıyoruz. Daha sonra puan tablosuna uygun olarak her basamağa uygun olan boncuklardan koyuyoruz.
Örneğin 235 sayısı için 2 mavi boncuk, 3 yeşil boncuk ve 5 kırmızı boncuğu çöp şişlere geçiriyoruz. Daha sonra bu boncuklardan oluşan sayıları çocuklara sorup cevaplamalarını istiyoruz.
Bu örneği yaptıktan sonra tam tersini yapıp çocuklara sayılar söyleyip o sayıya uygun boncukları çöp şişlere geçirmelerini söylüyoruz. Çocuklara bunu yaptırarak hem ince motor becerilerini geliştirmiş hem de konuyu iki farklı örnek üzerinde göstermiş oluyoruz .
Bunu kavradıktan sonra ikili gruplar yapıp yarışma haline getirip iki tarafında hem eğlenip hem öğrenmesi sağlayabiliriz. Aynı zamanda akran öğrenmesini kullanarak daha eğlenceli ve kalıcı hale getirebiliriz ?
İyi eğlenceler eğlenceli dersler…