Bu Çocuklar Daha Zeki Oluyor
Çocuklarımızın Zihinsel Gelişimi İçin 10 Adım
Ebeveynler olarak çocuklarımızın zihinsel gelişimine çok önem vermeliyiz.Bu sayede topluma daha sağlıklı bireyler yetiştirmiş oluruz.Bu yazımızda Psi.Dr.Metin Gödemir’in “Bu Çocuklar Daha Zeki Oluyor” yazısını sizlerle paylaşacağız.
En Güzel Çocuk Oyunları kategorimizde bulunan “4-12 Yaş İçin Oyunlar” konumuzuda mutlaka okumanızı öneriyoruz.
Zihinsel Gelişim İçin 10 Püf Noktası
1-Dil Gelişimi:
İlk çocukluk veya okul öncesi dönem diye adlandırılan sıfır-altı yaş grubu çocuklarındaki dil gelişimi, özellikle Türkçe’nin eğitim ve öğretimi açısından özenle üzerinde durulması gereken temel dil devresidir. Bu devrede, okul öncesi çağındaki çocukların dil kurallarına uygun olarak konuşabilmeleri, öğrendikleri sözcükleri yerli yerinde kullanabilmeleri ve öğrendiklerini doğru telaffuz edebilmeleri büyük önem taşımaktadır.
2-Motor Gelişimi:
1 yaş civarında yürümeye başlayan çocuğunuzun motor becerilerinin gelişiminde önemli bir artış söz konusudur.Minik adımlarla yürüyen çocuklarımız oldukça meraklı ve etrafındakileri keşfetmek ister.Bu dönem içerisinde evde farklı materyaller kullanarak hazırlayabileceğiniz birçok etkinlik ile onun var olan merakını daha da arttırabilir ve ince motor becerilerinin gelişimini destekleyebilirsiniz.
3-Planlama Becerileri:
Çocuklarımıza ebeveynler olarak günlük rutin yaptığımız işlerde fırsatlar sunma ve planlama yapmalarını sağlama onların hayatın içinde olmalarını sağlayacaktır.Özellikle küçük yaşlardan itibaren oyunlar ve günlük yaşam becerileri sayesinde çocuklarımızın özgüven becerisi de gelişecektir.Sitemizde bol bol puzzle,sudoku,hikaye yazma etkinlikleri ve günlük yaşam becerileri etkinliklerini bulabilirsiniz.
4-Dikkat Becerileri:
Dikkat kişinin zihinsel aktivitelerini bir iş üzerine yoğunlaştırmasıdır. Dikkat, zihinsel bir yetenektir. Dolayısıyla, pratik ve egzersiz ile geliştirilmesi mümkündür. Dikkatin düzeyini belirleyen ise süresidir.
Bir öğrenci derse uzun süre dikkatini verebiliyorsa, o öğrenci için “dikkati iyi” diyebiliriz. Bu da kısa süreli dikkat, odaklanılmış dikkatin sürdürülmesi gibi kavramları doğurur. Öyleyse ilk paragrafta verdiğimiz cevabı güncelleyerek şunu söylemeliyiz.
“Ders ve sınav başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri, dikkatin sürdürülebilir olmasıdır”
5-Akıl Yürütme Becerileri:
Olaylar ve resimleri oluş sırasına göre sıralama çalışmaları çocuklarda zaman kavramının gelişmesine ve oturmasına yardımcı olan çalışmalardır, ayrıca neden sonuç ilişkisinin kurulmasını da sağlar ve zihinsel gelişim için oldukça etkili ve önemli bir çalışmadır.Bu konuda birçok kaynağa sitemizden ulaşabilirsiniz.
6-Görsel ve İşitsel Hafıza:
Hafıza gücü, çocuklarımızın okul başarısını etkileyen; biz yetişkinlerin ise iş yaşamını etkileyen önemli bir beceridir. Bununla birlikte hem çocuklarımızın hem de bizlerin sosyal yaşamını etkilediğini unutmamak gerekir.
Ne kadar güçlü hafıza o kadar başarılı ilişkiler demektir.
7-Sosyal Beceriler:
Bir çok çocuk sosyal becerilerini geliştirerek akranları ile keyifli ilişki kurabilir, gruplara dahil olabilir ve haklarını savunabilir. Sadece ekstra desteğe ihtiyaç duyarlar. Sosyal kaygı yaşayan çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
“Endişeli Bir Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?” makalemizi de mutlaka okumalısınız.
8-Öz Bakım Becerileri:
Doğduğu andan itibaren sizin özel ilginize muhtaç olan, ihtiyaçlarını karşılayabilmek uğruna fedakarlıklar yaptığınız, gözünüzü üzerinden ayırmadığınız bebeğiniz büyüyor ve artık ihtiyaçlarını kendisi karşılamak için sabırsızlanıyor! Ayakkabısını çorabını kendi çıkarmak istiyor, oyuncak sepetini kendi bir yerden bir yere taşımak istiyor, kendi yemek istiyor, kendi ellerini yıkamak istiyor… Beslenme, temizlik, tuvalet ihtiyaçlarını giderme işlerine öz bakım becerileri diyoruz. Öz bakım becerilerini kazanması, doğumdan itibaren yetişkine bağımlı olan çocuğun bireyselleşmesi, bağımsızlaşması anlamına geliyor.
9-Sosyal Değerleri Öğrenmesi:
Bu başlığımızın temel amacı ebeveyn olarak çocuğumuza model olabilmektir.Unutmamak gerekir ki çocuklar çok iyi birer gözlemcidirler.Anne babalarını gözlemler ve ona göre davranış geliştirirler.
10-Arkadaşlar ile Beraber Vakit Geçirme:
Son zamanlarda anne babalarda en çok gördüğümüz ve rahatsız olaylardan bir tanesi çocuklarının arkadaşı olmalarıdır.Bilakis çocuklar akranları ile oynamak,oyun kurmak ister.Onların bu isteklerini gerçekleştirmeliyiz.Anne baba rolümüzü model olarak çok iyi uygulamalı fakat sosyal çevresini de oluşturmaktan mahrum bırakmamalıyız.