DOSYALARKARMA KONULARMAKALELER

Çocuk Eğitiminde Yapılan Hatalar

Çocuk Eğitiminde Hatalar ve Çözümler

Anne babalar olarak çocuklarımızın hata yaparak öğrenmelerine izin vermenin neden önemli olduğunu öğrenmemiz gerekiyor.

Çocuk eğitiminde hatalar
Çocuk Eğitimi

Hatalardan Öğrenmek

İlk doğdukları günden itibaren onları koşulsuz seviyoruz.Büyüdükçe emeklemeyi,oturmayı ve yürümeyi öğrenirken onları destekliyoruz.Arkadaş edindiklerinde onlara rehberlik ediyoruz.Onlara isimlerini nasıl yazacaklarını öğretiyoruz,onların karşılaştıkları her sıkıntıda yanlarında oluyoruz.Bu listeyi o kadar uzatabiliriz ki…Ancak, bazılarımız için rahatsız edici gelse de, onların hata yaparak öğrenmesine fırsatlar sunmalıyız.Aslında, çocukların hatalarından öğrenmelerine izin vermek esneklik oluşturmaya yardımcı olur ve kendinden emin, yetenekli, mutlu ve başarılı bir çocuk yetiştirmenin ilk kurallarındandır.

Çocuklarımıza mücadele etme ve bazı zamanlar başarısız olma şansı verdiğimizde,sosyal ve duygusal becerilerinin de gelişmesine olanak sağlamış oluruz. Tabii ki onların güvenliklerini riske atmamalıyız veya en çok ihtiyaç duyulan anda onları yalnız bırakmamalıyız. Ancak ebeveyn olarak rolümüz onlardan beklenen davranışı veya işi yapmamız yerine rehberlik etmek olmalıdır.

Hatalardan Öğrenme Fırsatları

  • Çocuğunuz yardım istediğinde:Çocuğunuza deneme yanılma için zamanı verin. Ayakkabıları bağlamaktan ödevlere, birçok alanda.”Önce denediğini göreyim, sonra gerisini yardım edebilirim” diye cevap verebilir veya birlikte yapmayıda seçenek olarak sunabiliriz.Kızımla ders çalışırken bazen ona sinirlendiğimi farkettim.Altı yaşında ki kızım “Baba neden bana hata yapmam için vermiyorsun dedi”.Bu hepimiz için ders olmalıdır.
  • Çocuğunuz bir cevap istediğinde: Onlara ne düşündüklerini veya ne denediklerini sorarak başlayın. Yanlış çözümü tahmin ederse doğruyu keşfetmesine yardımcı olun onu destekleyin. Bu işlem için her zaman vaktiniz olmayabilir, ama bunu yaptığınızda çok değerli olduğunu kanıtlamış olursunuz.
  • Çocuğunuz beklediğiniz kadar iyi yapmadığında: Okuldaki düşük notlardan oyundaki hayal kırıklıklarına kadar, başarısızlıklarla dolu olabilir.Bu size has birşey değil hepimizin yaşamının kendisidir. Bir nota veya karne sonuçlarına odaklanmak yerine, çocukların ne yaptığını, nasıl başarılı olduklarını ve öğrendikleri şeyleri nasıl kullandıklarını görmek daha yerinde olacaktır.Çocuklarımızı olumlu sonuçlara odaklamalıyız ve onları cesaretlendirmeliyiz.

Güvenli, sevgi dolu ve destekleyici bir ortamda hayatla başa çıkma becerilerini geliştirme fırsatları sağlamak, çocukları yaşamın zorluklarına hazırlamanın en iyi yoludur.Bunları unutmamanız dileğiyle.

Sizlerle eğitimci yazar Salih Uyan hocamızın bir yazısını paylaşmak istiyorum.Bizleri çok etkileyen bu yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Eğitimin farklı kademelerinde öğretmen ve yönetici olarak görev yaparken çeşitli yayın organlarında eğitim üzerine makaleler yazan Uyan, eğitim teknolojileri ve uzaktan eğitim alanlarında da özel çalışmalar yaptı. 2000 yılında Türkiye’nin ilk Altın Örümcek ödüllü İngilizce eğitim platformu olan “dersimizingilizce.com” sitesini kurdu. Ulusal ve uluslararası birçok eğitim teknolojileri konferansına konuşmacı olarak katılan Uyan, halen bu alanda çalışmalarını sürdürmektedir.

Nerede hata yaptık?

1- Çocukların istedikleri her şeyi alarak sevinçlerini yok ettik.
2- Üzülmelerine hiç fırsat vermeyerek empati duygularını yok ettik.
3- Sıkılmalarına izin vermeyerek hayal güçlerini yok ettik.
4- Her sendelediklerinde hemen kollarına girerek problem çözme becerilerini yok ettik.
5- Her işi onların adına kendimiz yapmaya çalışarak öz güvenlerini yok ettik.
6- Çocuğun yanında sürekli okulu ve öğretmenleri çekiştirerek, öğretmene saygılarını yok ettik.
7- Daha okula başlamadan ellerine tablet ve akıllı telefon vererek akran iletişimini yok ettik.
8- Çocuğu beşikte bakıcıya teslim ederek, annelik rolünü yok ettik.
9- Çocukları okuldan kulübe, kulüpten etüde, etütten özel derse koşturarak aile hayatını yok ettik.
10- Çocuğumuzun her anını sosyal medyada paylaşarak mahremiyet duygusunu yok ettik.
Sonuç?
Galiba biz çocuk eğitiminde işleri bayağı bir yok ettik.
Hep beraber hikayemizi okuyalım ve bize verdiği mesajlara kulak verelim.İyi okumalar.
Çocuk eğitiminde hatalar ve çözümler
Çocuk Eğitimi

 

Çocuk Eğitimi
çocuk eğitiminde formüller
Çocuk Eğitimi
çocuk eğitiminde nerede hataya düştük
Çocuk Eğitimi
Çocuk Eğitimi

Anne Babalara 10 Güzel Öğüt

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

BRENJITU slot depo pulsa aplikasi togel jitu slot jitu trik menang mahjong ways https://siaksi.dev.mitrekasolusi.co.id/ https://whmcs-product.smartinggoods.com/Trik-Menang-Mahjong-Ways slot thailand