MAKALELERYaşam Tarzı

Çocuklar Neden Küfreder ve Küfür Nasıl Engellenir?

Çocuklarda Küfür Etme Davranışı

Değerli takipçilerimiz bugün bizler için hayati derecede önemli bir konu olan çocuklarda küfür davranışı ve bu davranışın engellenmesine yönelik teknikler üzerinde konuşacağız ve sizlere tavsiyelerde bulunacağız.

Küfür Eden Çocuklar İçin Teknikler (6 Önemli Teknik)

Bizim evde hiç küfür edilmez bu çocuk bunları nereden öğreniyor. Devamlı kötü kelimeler söylüyor ve ne yaparsak yapalım engelleyemiyoruz. Okulda arkadaşlarına küfür ediyormuş, şimdi biz ne yapacağız. Bu sözü birçok anne baba veya danışanımdan duymaktayım. Hatta çoğu okulda da karşıma çıkmaktadır.

Çocukların küfür etmeleri veya kötü davranışlarda bulunmaları evet bir sorun. Bunu çözmek içinde niçin küfrettiklerini bulmak gerekiyor. İşte bu yazımızda küfreden çocukların bu davranışlarını engellemede kullanabileceğimiz teknikler üzerinde konuşacağız.

Küfür Davranışının Temeli

Yaptığınız, söylediğiniz ya da onayladığınız her davranışın çocuk gelişiminde çok önemli olduğunu biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız çocuk yetiştirmede biraz zorlanıyorsunuz demektir. Örneğim masada yemek yiyorsunuz, eşinizle şakalaşırken üzerine su sıçrattınız ve gülüşmeler devam etti. Buradan çocuğun anladığı şudur. Eğer ben anne veya babamın üzerine su sıçratırsam güleceklerdir. Buradan çıkarttığı davranış budur. Başka bir zaman çocuğunuz üzerinize su sıçrattığı zaman kızarsanız anlam veremez. Burada gülme davranışının olması gerektiğini düşünür. Çünkü bir önceki örnekte su sıçratmayla gülmeyi özdeşleştirmiştir.

Bunların hepsi sözlerde de geçerlidir. Sizler erişkinsiniz ve bazı kızgın olduğunuz durumlarda kötü sözler kullanabilirsiniz. Ama aynı şeyleri çocuk kullandığı zaman onun hiç şansı olmaz ve ona kızarsınız. Oysa çocuklar birer kayıt makinesi birer aynadırlar.

Siz çok dikkatlisinizdir ve çocuğun yanında hiç kötü söz kullanmazsınız. Ama çocuklar televizyondan, bilgisayar oyunlarından, arkadaşlarından veya çevresindeki başka büyüklerden kötü kelimeleri öğrenebilirler. Ve bir gün çok kızdığı zaman da kullanabilirler. Çocuk bu kelimeyi kullandığında tepki vermeden önce o kelimenin anlamını bilip bilmediğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Çünkü çoğunlukla çocuklar bu kelimelerin anlamını bilmezler. Sadece kızıldığında kullanıldığı için kullanmışlardır.

Eğer siz anlamını bilip bilmeden sorgulamadan ona kızarsanız, onu utandırırsanız ya da onu çok sindirici bir davranışta bulunursanız, çocuğun öğrendiği şey sizin yanınızda iken bunu söylememesi gerektiğidir. Oysa ona öğretmek istediğiniz şey bu kelimenin kullanımının doğru olmadığıdır. Dolayısıyla ona duygularını nasıl anlatması gerektiğini, kızdığında duygularını nasıl açıklaması gerektiğini öğretmek kızmaktan daha iyi bir yöntemdir.

Küfürler karşı tarafa kızgınlığımızı, öfkemizi, aşağılamamızı göstermek için kullandığımız kelimelerdir. 

Küfür Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli küfürlerden bahsedilebilir. Bunlardan bir tanesi bedduadır. Çoğunlukla bedduaları yetişkinler küfür olarak kullanırlar. Karşı tarafın yaşamında bazı şeylerin kötü gitmesini isterler. Bunu büyükler o kadar sık kullanır ki, çocukların öğrenerek kullanmaması neredeyse imkansızdır.

İkinci küfür çeşidi cinsel içerikli küfürlerdir. Daha çok erkeklerin kullandığı ama kadınlarında bu yarışta geri kalmadığı küfür çeşididir. Özellikle 5-7 yaş arasındaki çocuklar ayıp kelimesini öğrendikleri zaman meme gibi bazı organların adlarını söyleyerek saatlerce gülebilirler. Büyükler buna kızsa da, onlar aslında küfür etmemekte, sadece ayıp kelimesini öğrendiklerinden dolayı heyecanlarını yansıtmaktadırlar.

5-7 yaş arasındaki çocuklar cinsel içerikli kelimeleri küfür olarak değil, ayıbı öğrendikleri için duydukları heyecanı yansıtmak amacıyla kullanırlar.

Son küfür çeşidi ise kişiliğe yönelik hakaret sözleridir. Genellikle zeka ve diğer özürler ya da hayvan isimleri kullanılarak edilen küfürler bu gruptadır. En küfür etmem diyen kişilerin bile sıklıkla kullandığı küfür çeşididir. Anne- babaların çocuklarına sıklıkla söylediği ama çocuklar söylediği zaman kızdıkları kelimelerde bu kelimelerdir.

Çocuklar Neden Küfür Eder?

Çocukların küfür etmesini engelleyebilmek için, öncelikle bir çocuğun niçin küfür etme ihtiyacı duyduğunu saptamak gerekir. En sık görülen küfür etme nedeni dikkat çekmedir. Şu ya da bu şekilde erişkinlerinin özellikle de ebeveynlerinin dikkatini çekemediğini düşünen çocuk, bunu kötü yolla da olsa yapmak ister. Eğer çocuk sadece anne babasının dikkatini küfür ettiği zaman çekebiliyorsa, bu çocuğu küfür etmekten alıkoymak zor olacaktır. En sık rastlanılan küfür etme nedeni erişkin dünyasına adım atabilmektir. Çünkü çocuklar erişkinlerden erişkin olabilmeyi küfür etmekle özdeşleştirirler. Biran önce büyüdüklerini göstermek için bu davranışı göstermek isteyeceklerdir.

Erişkinliği küfür etmekle özdeş olarak öğrenen çocuk erişkin dünyasına adım atmak için küfür edebilir.

Çocuklar bazen birlikte oldukları arkadaşlarına uyum sağlayabilmek için de küfür ederler. Ama en çok kızdıklarında, öfkelendiklerinde, engellendiklerinde küfrederler. Bunun doğru olmadığını bilirler, bunu öğrenmişlerdir ama kendilerini tutamazlar. Duygularını doğru olarak ifade etmeyi öğrenen çocuklar genellikle çok az küfrederler.

Çocukların kötü söz söylemesi doğru değildir. Doğal olarak ta kötü sözleri engellemek ve yerine doğru sözcükleri koymak gerekir. Bunun ilk adımı da yetişkinlerin bu sözleri kullanmamasıdır. Ama çocuklar sadece evdeki yetişkinlerden etkilenmez. Okulda, çevrede, sokakta rastladıkları diğer yetişkinlerde onların hayatlarında etkilidir. Bir ülkede eğer şarkı sözlerinde, komedilerde, devlet adamlarının konuşmalarında ve her yerde bu sözcükler kullanılıyor ve çok doğalmış gibi sarf ediliyorsa ve bu savunuluyorsa, çocuklara bunların yanlış olduğunu öğretmekte çok daha zor olacaktır.

Tüm bu olumsuzluklara karşın çocukların küfretmelerini engellemek için yapılabilecek bazı şeyler vardır. Bunları bir kaç başlık altında toplayabiliriz.

Küfrü Engellemek İçin Yapılabilecekler

  • Öncelikle bolca küfür duymalarını engelleyin.
  • Küfrün anlamını onlara anlatın.
  • Küfür yerine daha uygun kelimeler öğretin .
  • Küfür ettiklerini duymazdan gelin.
  • Duygularını anlatabileceği başka kelimeler öğretin.
  • Ve sıklıkla küfür söylememesi gerektiğini hatırlatın.
  • En önemlisi ise onlara örnek olun, rol model olun.

Yukarıdaki yazımızda Değerli Hocamız Bengi Semerci’nin fikirlerinden yararlandık. Kendisini sosyal medyada veya web sitesinden takip edebilirsiniz.

Bu yazımızda size küfreden çocuklar için 6 önemli teknik hakkında bilgi vereceğiz. Bu teknikler değerli Çocuk Gelişimi Uzmanı Kübra Ergün hocamız tarafından derlenmiş bulunmaktadır.

Çocuğunuz küfrederek sizin dikkatinizi çekemeyeceğini bilmeli. Eğer hem yol gösterip hem kırarsanız olmaz. Sakin kalmalı ve bu durumun bir tecrübesizlikten ibaret olduğunu fark etmelisiniz. Eğer her defasında ona yönelir, bağırır çağırırsanız sizi etkilediği noktayı görür ve kendi bağımsızlık alanını belirlemek için bol bol sizi buradan yıldırmaya çalışır. Teknikleri uygulayın, zamana bırakın ve çocuklarınızın yanında küfretmeyin.

Sayfamızda çocuk gelişimi ve eğitimi üzerine yüzlerce yazı ve makale bulunmaktadır. Sizlerde bizi sosyal medyadan takip edebilir veya yorum bölümlerine yorumlar bırakabilirsiniz. Çocuklarda vurma davranışı yazımızı da mutlaka okumanızı öneriyoruz. İyi çalışmalar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu