DOSYALARKARMA KONULARMAKALELER

Çocuklara Dürüstlüğü Öğretmenin 8 Yolu

Yeterince Dürüst Çocuklar Yetiştirebiliyor muyuz?

Çocuklar fıtratları gereği doğrudan başka bir şey söyleyemezler.Bizlere karşı her zaman dürüsttürler.Ebeveynler ve öğretmenler olarak onların bu erdemli davranışlarını desteklemekle yükümlüyüzdür.

Çocuklarımızın yalan söylemeye başlamalarının birçok sebebi olabilir.Ama en önemlisi çocuklar dürüstlük mevzusunda biz ebeveynleri rol model alırlar.Bizi gözlemlerler ve yaptıklarımızı yapmaya çalışırlar.Onlara kızmadan,öfkelenmeden önce kendimizi sorgulamamız ve öz eleştiri oklarını benliğimize yöneltmemiz gerekmektedir.

Çocuklarımıza Dürüstlük Aşılamalıyız

Her anımız çocuğumuzun yanında tabi ki de geçemez.Siz bazen bir koruyucu fanusta bile onu saklasanız ileride okulçevresi,arkadaş çevresi onu bazı değişikliklere itebilir.Çocuklarımıza doğruluğu ve dürüstlüğü öğretmeliyiz.Biz yanlarında olmasak bile dürüst davranacağından emin olacağımız evlatlarımız olması için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız.

Onlara Rol Model Olmak

Çocuklar yetişkinlerin yani bizlerin yalan söylediklerini ve bazı şeyleri birilerinden sakladıklarını fark ederlerse bunun sonucunu görmediği müddetçe her şeyin yolunda gittiğini düşünürler ve bunu kendilerine de bir seçenek olarak kullanırlar.

Çok basit gibi gelse bile telefonda bir tanıdığınız aradığında “annem evde yok”dedirtmeniz basit bir yalan gibi görünse de ileride telafisi zor olacak davranış bozukluklarını aralamış olursunuz.Her ne olursa olsun oyun içinde bile yalan söylemeyi haklı çıkarmaktan kaçının.Her zaman sözümüzde durmalı ve yapamayacağımız sözler vermekten kaçınmalıyız.Ona sakin sakin doğru neyse onu anlatmalıyız.

Bu yazımızda sizler için dürüstlükle ilgili yapmamız gerekenleri 8 maddede toparladık ve görselleştirerek sizlere sunduk.

Çocuklara Dürüstlüğü Öğretmenin Yolları

 

Anne babalarda gördüğümüz en büyük sorunlardan bir tanesi çocukları yeteri kadar dinlememektir.Bu konuda sabırlı olmalı; tepki göstermeden,eleştirmeden ve en önemlisi öfkelenmeden çocuklarımızı dinlemeliyiz.Onun bize güvenebileceğinin garantisini vermeliyiz.

Çocuklar bazen yalan söyleme yolunu tercih edebilir ama unutmamak gerekir ki bu yola tevessül etmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi korku ve endişedir.Anne babanın ona kızacağı,öfkelenebileceği düşüncesi ona kısa süreliğine de olsa çözüm  bulma yolunu gösterir.Bunu dürüst olarak ve onun üzerine gitmeyerek aşabilirsiniz.Bunu gören çocuk bir sonraki hareketinde dikkat edecek ve dürüst davranacaktır.

Aşağıda okuyacağınız 3.madde çok önemlidir.Bunun bir diğer dili kandırmadır.Anne babalar bazen kandırma dilini kullanarak çocuklarını çok fazla yaralayabilir.Lütfen bu konuda onları anlayışla karşılayalım.

ŞAKA ile YALAN arasındaki fark nedir?

Yalan her zaman yalandır. Oyun içinde olsa da yalandır ve sonra oyun dışına da taşar.

YALAN doğru olmayan bir davranışı, sözü doğru gibi aktarmak; sözün, eşyanın, durumun mahiyetini değiştirmektir. Eşyaya, duruma, insana saygısızlığı içerir; çünkü durum değişikliği oluşturur. Bir kişinin söylemediği sözü “söyledi” demek o kişiye saygısızlıktır. Yalan çocuğun ileri ki yaşta eşyaya duruma ve insana nüfuz edebilme gücünü elinden alır.

ŞAKA ise durumu değiştirmeden karşıdakinde hayret ve şaşkınlık oluşturacak akılcıl sözlerdir.

Peygamber Efendimize(sav) yaşlı bir kadın gelerek, yaşlıların cennete gidip gidemeyeceğini, sorar. Peygamber Efendimiz(sav) “Cennette yaşlılar olmayacak.” der. Doğru biz sözdür, karşıda şaşkınlık oluşur. “Çünkü orada herkes orta yaşlı olacak.” der. Bu Karşıdaki kişi gülümser, sözün hakikatine dokunulduğu için bu bir şakadır.

Çocuk annesine gelir, “Senin çok kıymetli vazon vardı ya o kırılsa üzülür müsün?” der. Anne şok içinde, “Yoksa kırdın mı?” der. Çocuk gülerek “Yoo şaka yaptım” diye cevap verir.

Çocuk kullandığı akılcıl cümlelerle karşıda hayret uyandırdı ama eşyanın mahiyetini değiştirmediği için bu bir şakadır.(Kaynak :Pedagog Adem Güneş)

Ebeveynler olarak ödülü sadece maddi şeyler olarak algılıyoruz.Aslında ödülün maddi şeylerle sınırlandırılmasını çocuklar bizden öğrenir.Oysa güzel sözler en büyük ödüller arasına girmez mi?Çocuklarımızı yaralamamak en büyük ödüldür.

Çocuklar yetişkinlerin yani bizlerin yalan söylediklerini ve bazı şeyleri birilerinden sakladıklarını fark ederlerse bunun sonucunu görmediği müddetçe her şeyin yolunda gittiğini düşünürler ve bunu kendilerine de bir seçenek olarak kullanırlar.

Hayatımızın her anında çocuğumuza ve diğer insanlara karşı dürüst olalım.10 dk sonra burada olacağım dediğiniz anda ona bir güvence vermiş olursunuz.O dakikada gelmediğiniz zaman ve bu davranışı bir çok kez yaptığınızda artık bu öğrenme haline gelir.Çocuk bir yanlış öğrenmiştir ve bunu kendi hayatında da uygulayacaktır.

Bugün 3 Mayıs 2020 saat gece 00:08.Covid19 salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağını yaşadığımız bir Ramazan günündeyiz.Evde olmamızı fırsatlara dönüştürelim.Bu tarz kriz anları çocuklarımız için güzel fırsatlar sunmamıza vesile olabilir.Yukarıdaki yazımızı okumanız yorum yapmanız yanımızda olduğunuzu bilmek açısından bizim için büyük bir gurur.Bu karantina günlerinin kısa zamanda geçeceğini,sağlıklı günler geleceğini dört gözle bekliyoruz.#HayatEveSığar.

Sevgili Hocamız Üstün Dökmen’in Sorunlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir? yazısını sizler için görseller halinde ekledik.Yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

BRENJITU slot depo pulsa aplikasi togel jitu slot jitu trik menang mahjong ways https://siaksi.dev.mitrekasolusi.co.id/ https://whmcs-product.smartinggoods.com/Trik-Menang-Mahjong-Ways slot thailand