Çocukların Derslerinde Başarılı Olmasını Sağlayan Hafıza Güçlendirme Yöntemleri
Çocukların Derslerinde Başarılı Olmasını Sağlayan Hafıza Güçlendirme Yöntemleri
Ders: En az bir katılımcı ve bir öğretmenin olduğu bilgi transferi işlemine denir. Ders belirli bir sürede ve belirli bir konu üzerine yapılır.
Yukarıdaki tanımda bizim için en önemli kısım “belirli bir sürede” kısmıdır. Okullarda derslerin ortalama 45 dk olmasına karşılık bir insanın ortalama dikkat süresi ortalama 20 dk’dır. Bu da gösteriyor ki çocuklarımız eğer dikkat problemi yaşamıyorsa ilk 20 dk dersi dinleyip bilgileri hafızasına atarken kalan 25 dk boyunca bilgileri hafızaya kaydetme konusunda güçlük çekebiliyorlar. Tam da bu noktada bireysel farklılıklar ön plana çıkıyor. Dikkat ve hafıza düzeyi yüksek öğrenciler sınavlarda daha başarılı olabiliyorlar.
Çocuğumuzun hafızasını güçlendirerek derslerde ve sınavlarda daha başarılı olmasını sağlamak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabiliriz.
Zihinde Canlandırma Tekniğini Öğretin:
Görsel bilgilerin hafızaya alınması ve gerektiğinde hafızadan çağırılması daha kolaydır. Gördüğümüz nesnelerin isimlerini unutsak bile görünümlerini kolay kolay unutmayız. Az görüştüğümüz insanların yüzlerini hatırlamamız kolaydır ama isimlerini hatırlama konusunda güçlük çekebiliriz. Ya da gezip gördüğümüz yerleri hafızamıza kazırken sokak, mahalle isimlerini kısa sürede unutmamız olasıdır.
Bu yüzden anlatılan bilginin zihinde canlandırılması o bilginin kayıt altına alınmasını kolaylaştırır. Bu iyi bir hafıza egzersizidir ve hem öğretmenlerin, hem de öğrencilerin dikkat etmesi gereken bir husustur. Çocuklara, anlatılanları zihninde canlandırmaları gerektiğini öğretirken, bizler de bilgileri kompozisyon şeklinde sunarak kafada canlandırılmasını kolaylaştırabiliriz.
Gruplandırma ve İlişkilendirme Tekniğini Öğretin:
Uzun listeleri veya birbirinden uzak nesnelerin listesini hafızamızda tutmak için beynimiz ilişkilendirme veya gruplandırma yapar. Beynimizin bu özelliğini ne kadar geliştirirsek hafıza yeteneğimiz de aynı oranda gelişecektir. Çocuklarınıza gruplandırma ve ilişkilendirme egzersizleri yaptırın. Bu egzersizlere TÜBİTAK destekli MentalUP Uygulaması
’nda erişebilirsiniz. Birazdan bu konudan detaylı bahsedeceğiz.
Gruplandırma şu şekilde gerçekleşir: Laptop, blender, maus, çay robotu, klavye, tencere şeklinde bir listeyi hafızanıza almanız gerekiyorsa beyin kendi işini kolaylaştırmak için bilgileri gruplar şeklinde hafızaya alır. Laptop, maus ve klavyeyi ilişkilendirme yöntemi ile bir guba sokar. Blender, çay robotu ve tencereyi de yine ilişkilendirme yöntemiyle bir gruba sokar. Bu gruplar neye göre ilişkilendirilmiştir? Çok basit değil mi? Bir grupta bilgisayar donanımları var, diğer grupta mutfak eşyaları. Tabi bu basit bir örnekti. Daha karmaşık bilgilerin birbiri ile ilişkilendirilmesi ve belkide onlarca gruba ayrılarak hafızaya alınması gereken dersler de olacaktır. Bu yüzden bol bol egzersiz yapmakta fayda var.
MentalUP Hafıza Oyunları İle Çocuklarınızın Hafıza Gelişimini Destekleyin:
MentalUP Hafıza Oyunları, az önce bahsettiğimiz gibi TÜBİTAK destekli bir uygulamadır. Pedagoji alanında uzman doktorların ve Yıldız Teknik Üniversite’sinin desteği ile geliştirilmiştir.
MentalUP’ta onlarca hafıza egzersizi ve egzersizler için onlarca zorluk seviyesi mevcuttur. Çocuklar için oyun gibi görülen ve oyun oynar gibi eğlenerek uygulanan MentalUP, hafıza gelişimine oldukça faydalıdır. MentalUP’ın çocuklardaki olumlu etkileri gözlemlenerek Ruh Sağlığı Derneği tarafından pedagojik ürün sertifikası verilmiştir.
Sadece hafıza gelişimini değil; dikkat, konsantasyon, problem çözebilme yeteneği, görsel zeka, sözel zeka, sayısal zeka gelişimini de destekleyen onlarca egzersiz içermektedir. Daha detaylı bilgi almak ve çocuklarınızın zeka gelişimini desteklemek için MentalUP Zeka Oyunları’nı İNCELEYİN
Beslenme Alışkanlıkları ve Uyku Düzenini Doğru Yönetin
Hafıza ile dikkat kardeş gibidirler. Çocuklar dikkatle dinlemedikleri dersi asla hafızasına alamazlar. Uykusuzluk inanılmaz derecede dikkatsizliğe sebep olur. Bu yüzden çocuklarımızın uyku düzenini sağlayamazsak güne dikkatsiz başlamalarına ve bilgileri hafızada kayıt edememelerine sebep oluruz.
Okul çağı çocukları yaş gruplarına göre günde 8 saat ile 10 saat arasında uyumalıdır. Ayrıca çocukların çok erken saatte yatağa gönderilmesi de doğru değildir. Uzun süre yatakta dönüp uykusuz kalma ihtimalleri kesintisiz gece uykusunu engeller ve 10 saat dahi uyusalar bu sağlıklı bir uyku olmaz. Aynı şekilde çok uzun süre uyumak da sağlıklı değildir. Bu yüzden çocuklarınızı akşam saat 22:00-23:00 arası yatağa göndermeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Hafızayı güçlendiren besinlerden bir kısmı da şu şekildedir:
Ceviz, havuç, süt ürünleri, nar, limon, yumurta, tam tahıllar, balık…
BİZDEN DESTEK:
www.eviminaltintopu.com olarak, MentalUP ekibine yayın ve fikir (geribildirim) konusunda sağladığımız desteklerden dolayı aşağıdaki indirim kodu bütün ziyaretçilerimize hediye edilmiştir. Bu indirim kodunu başka marka veya site isimleriyle ilişkilendirerek halka açık mecralarda paylaşmak yasaktır! %20 İndirim kodunuzu, üye olduktan sonra “SATIN AL” sayfasında kullanabilirsiniz.
%20 İNDİRİM KODU: 950102