Çocuklarla Evde Yapabileceğiniz Deney Örnekleri
Çocuklar İçin Eğitici Deneyler
Değerli anne babalar sevgili öğretmen arkadaşlarım bugün sizler için Milli Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu bazı deney örneklerini paylaşacağım.
Deney etkinlik örnekleri Milli Eğitim Bakanlığının uygulamasından alınarak sizlere sunulmuştur. Diğer örnekler için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Bu etkinlikleri derleyen Aslınaz Kaya hocamıza teşekkür ediyoruz. Kendisini sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
Özellikle 80 ve 90 kuşağında deneylerin çok önemli bir yeri vardı. Okul laboratuvarlarında deneyler yapılır ve somut hale getirilirdi. 2000’li yıllardan sonra hayatımıza giren internet, youtube ve sosyal medya platformları deneyleri biraz kenara yitti. Ama bizler bu yöntemi kullanmaya devam edebilir çocuklarımızın bilimsel yönünün yanında dil becerilerini de geliştirebiliriz.
Çocuklar İçin Deneyler
Evde vakit geçirmek pandemi sürecinde çocuklar için zor bir dönem oldu. Sadece çocuklar değil biz anne babalarda zorlandık. Peki evde veya okulda çocuklarımızla etkili zaman geçirmenin yollarından biri olan deneyleri denediniz mi? Yapımı kolay ve eğlenceli olan bu deney örnekleri çocuklarımız için bilimselliğe giriş olacaktır.
Deney yaparken mutlaka uygulamamız gereken en önemli konu deney esnasında veya sonuç bölümünde mutlaka nedenlerini paylaşmanızdır. Bilmiyorsak internetten araştırma yapabilir ve çocuklarımızla neden sonuçlarını tartışabiliriz.
Deney Yapmanın Çocuğa Faydaları Nelerdir?
- Merak duygusu insanoğlunun keşfetme ve bulma yetisini destekleyen en önemli olgudur. Deneyler sayesinde çocuklarımız merak ettikleri konularda somut cevaplar bulurlar.
- 2005 yılında hayatımıza giren yeni eğitim öğretim programımızda en önemli olgulardan birisi yaparak-yaşayarak öğrenme modelidir. Çocuklar deneyler sayesinde akademik becerilerini artırırlar ve ezberden sıyrılarak yaparak-yaşayarak öğrenme deneyimi elde ederler.
- Çocuklarımızın dikkat, konsantrasyon ve gözlem becerileri gelişir ve hayata daha farklı bakmaya başlarlar.
- Üretici düşünme dediğimiz analiz yapabilme, sentezleyebilme ve problem çözme becerileri gelişir.
- Araştırma yapma becerileri artar ve emek harcamadan öğrenilen bilginin öğrenme manasına gelmediğini algılar.
- Deneylere ve etkinliklere aktif katılım sağlayan çocukların merak etme, araştırma, sorgulama, öğrenme isteği de artacaktır.
- Yeryüzünde ki nesnelerin özelliklerini ve farkındalıklarını ayırt eder. Her maddenin farklı olduğunu bilir.
- Merak duygusu ilerleyen zamanlarda araştırma heyecanıyla birleşerek icat duygusunun temelini atar.
- Okuldan veya bilimden sıkılmadığını aksine okulun ve öğretimin kendi yararına olduğunu keşfeder.
Sizlerle paylaşacağımız deneylerimizin isimleri aşağıdaki gibidir.
- Görünmez resim
- Sihirli çubuk şeker
- Renkli lahanalar deneyi
- Haydi bulut yapalım
- Karabiber sabun deneyi
- Pipetten çıkan baloncuklar
- Dökülmeyen su mu?
- Kutuptaki hayvanlar neden üşümezler?
- Ellerimizi neden sık sık yıkamalıyı? (Pandemi de en önemli konulardan birisi)
- Suda açan yıldızlar
Not: Bu deney etkinlikleri aile bireyleri ile beraber yapılmalıdır.
Fen doğa etkinlikleri aynı zamanda çocuklarımızın çevreye karşı daha duyarlı hale gelip sorumluluk duygusunun da kazanılmasında oldukça etkilidir. Daha küçük yaş gruplarında psikomotor yönden gelişime katkı sağlarken, zamanla problem çözme becerisi, kavram gelişimi, dil gelişimi ve mantık yürütme becerileri, üretici düşünme becerileri gibi birçok alanda da gelişimi desteklemektedir.
Daha önce evde kızımla yaptığım Zıplayan Mısırlar Deneyini de eviminaltıntopu web sitemizden inceleyebilirsiniz.
Siz de evinizde hazırlayabileceğiniz bu tarz etkinliklerle, kuzularınızın merakla baktığı bu kocaman dünyayı anlamlandırabilmesi için ona yardımcı olmaya ne dersiniz? İyi eğlenceler
Bir Yorum