En Çok Okunanlar

Çocuklarla İletişimde Doğrular ve Yanlışlar

Çocukla iletişimde dili doğru kullanma

Çocukla konuşurken kullandığımız sözcüklerin önemini yadsıyamayız. Günlük konuşma dilinde ağız alışkanlığı olarak ifade ettiğimiz bazı sözcüklerin çocuğu ne kadar zedelediği ve rencide ettiğini tahmin etmek zor değildir. Özellikle çocuğun yanlış tutum ve davranışlarına karşı anne babalar zaman zaman kaba konuşmadan hakarete kadar varan değişik tepkiler verebilmektedirler. Çocuğun kişiliğine yönelik bu gibi olumsuz mesajların olumlu davranışlara yol açmak yerine tepkisel davranışlar oluşturduğu bir gerçektir.

Yaptığı bir hatadan dolayı çocuğa “Aptal, sen adam olmazsın, geri zekalı” gibi yakıştırmalar sıralamak çocuğun hatalı davranışına değil, kişiliğine yönelik mesajlar olduğundan ilgili yerlere ulaşmaz. Aksine çocuğun üzülmesine, anne babaya kızmasına ve aradaki iletişimin tamamen kopmasına neden olur. Kırılan ve gücenen çocuk ya kendini tamamen geri çeker ya da saldırgan bir tutum içine girer.

Çocuğu küçültücü, aşağılayıcı ve zedeleyici sözler bazen düşünülmeden ve masumane bir şekilde kullanılabilir. Ancak sonuçta çocukla anne-baba arasındaki iletişimi bozan ve çocuğun benlik saygısını azaltan bu sözleri daha az kullanmayı öğrenmek ve kendimizi kontrol etmek zorundayız.

Anne babalar genellikle karşılarındaki çocuğun davranışlarını eleştirirken ya da uyarıda bulunurken “sen” ile başlayan ifadeler kullanılır. Örneğin, “Sen ne laf anlamaz çocuksun” ya da “Sana şu televizyonun sesini kes dedim” gibi sert ifadelerle çocuğa yaklaşmak, aslında vermek istediğimiz mesajın açık olmadığı ve neden sinirlendiğimizi ifade edemediğimiz anlamına gelir. Oysa bunun yerine niçin tepki verdiğinizi açıkça belirttiğiniz “Televizyonun sesinin bu kadar açık olması beni çok rahatsız ediyor” ifadesi karşımızdakine duygularımızı anlatma imkanı verecektir. Böyle bir mesaj çocuk tarafından daha kolaylıkla alınacak ve çocukta olumlu hisler uyandıracaktır.(Prof. Dr. Mücahit Öztürk)

Bu sayfada çocuklarla iletişimde doğrular ve yanlışlar konusunu içeren birtakım görseller bulunmaktadır.

 

“Çocukları Tatlı Dille Disipline Etmenin Yöntemleri” konulu çalışmayı BURAYA TIKLAYARAK inceleyebilirsiniz.

cocugumla-iletisim-kuramiyorum

cocuklar-aile-saglikli-iletisim

cocuklarla-iletisimde-dikkat-edilmesi-gerekenler

cocuklarla-iletisimde-dogru-ve-yanlislar
cocuklarla-iletisimde-kullanilan-ifadelerin-onemi

cocuklarla-iletisimde-puf-noktalar

cocuklarla-iletisimde-yapilan-yanlislar

cocuklarla-konusma-sanati-ben-dili

cocuklarla-konusurken-ben-dili-sanati

cocuklarla-saglikli-iletisim

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

BRENJITU slot depo pulsa aplikasi togel jitu slot jitu trik menang mahjong ways https://siaksi.dev.mitrekasolusi.co.id/ https://whmcs-product.smartinggoods.com/Trik-Menang-Mahjong-Ways slot thailand