FİLM TAVSİYELERİ

Dedemin İnsanları

dedemin insanları

DEDEMİN İNSANLARI

Küçük bir kasabada yaşayan on yaşındaki Ozan (Durukan Çelikkaya) ve dedesinin (Çetin Tekindor) hikâyesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor.

Ozan, Ege’de küçük bir sahil kasabasında yaşayan 10 yaşında bir çocuktur. Girit göçmeni dedesi Mehmet Bey nedeniyle arkadaşları onunla “gavur” diye alay etmektedir. Yalnız kalmaktan korkan Ozan, başta dedesi olmak üzere ailesine kızar. “Biz Türk’üz” diyerek onlara kafa tutar.

Ozan’ın dedesi Mehmet Bey, kasaba eşrafından saygın bir adamdır. Kasaba halkına kol kanat gerer, sorunlarıyla ilgilenip onlara yardım eder. Hoşgörüsüyle bilinen Mehmet Bey, torununun bu durumundan dolayı üzülmekte ve endişe duymaktadır. Mehmet Bey, daha yedi yaşındayken, ailesi zorla topraklarından kopartılmış, mübadeleyle Girit’ten göçmüşlerdir. Mehmet Bey’in en büyük arzusu, ölmeden evvel doğduğu toprakları görebilmektir. Bu özlemle sık sık içinde mektuplar olan şişeleri Ege’nin mavi sularına bırakmaktadır.

Filmin kronolojik öyküsü 1979 yılı yazı başlıyor, 1980 darbesi sonrasına uzanıyor.  1994 yılında sonlanıyor. 1923 yılında yaşanan göç, dedenin ailesi ile Girit’ten ayrılışı ve İzmir limanına varışları, geri dönüşlerle aktarılıyor. Bir de 1974 yılına ait çok kısa bir geri dönüş sahnesi var. Dolayısıyla dört farklı döneme ait mekânlar kurmak gerekmiş.

1979–80 yılları Milas, Bodrum ve Söke çevresinde çekilmiş. Buralardaki mekânların bir ikisi dışındakiler tamamen yeniden donatılmış. Ailenin yaşadığı ev ve dedenin tuhafiye dükkânı “yapısal’’ müdahaleler yapılmış. Çarşıda bazı dükkânların cephelerinin değiştirilmesi, mekânlara uygun bazı mobilya ve aksesuarların üretilmesi,  sokaklarda döneme ait olmayan pek çok şeye –plastik pencereler, elektrik kutuları gibi-  müdahale edilmesi gerekmiş.  Plaj sahnesi içinse elde sadece bir koyda, boş bir alan bulunmuş. Orada görecekleriniz tamamen yeniden inşa edilmiş. Çok dar olan kumsala kum takviyesi dahi yapılmış.

1923 yılı göç sahneleri Gökçeada çekilmiş. Dedenin doğduğu ev için boş bir yapı, birkaç gün içinde iki farklı dönem için tasarlanmış.

Mübadiller için Anadolu’daki ilk durak olan karantina mekânı tasarımı için o dönemlere dair yoğun bir araştırma yapıldıktan sonra tasarım yapılmış. Bu tasarım yapılırken de en ince ayrıntıya kadar her şey düşünülmüş.(https://fundasen.wordpress.com)

Keyifli seyirler…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

BRENJITU slot depo pulsa aplikasi togel jitu slot jitu trik menang mahjong ways https://siaksi.dev.mitrekasolusi.co.id/ https://whmcs-product.smartinggoods.com/Trik-Menang-Mahjong-Ways slot thailand