Duyu Eğitimi EtkinlikleriFEN DOĞA ETKİNLİKLERİ
Dokunma Duyusu Etkinlikleri
Okul Öncesi Dokunma Duyusu Etkinliğimiz
- Maria Montessori önce duyunun , sonra zekanın eğitimine odaklanır.Çocuğun duyuların doğal olarak kullandığı ve mükemmelleştirdiği 3-7 yaşlar arasında, duyuların gelişiminin önemini vurgular.
- Bu yaşlar arasındaki yaşam evresi , hızlı bir fiziksel gelişim evresini içerir ve bu zekayla ilişkili olarak duyu etkinliklerinin biçimlendiği zamandır.Bu nedenle duyuların eğitimine bu biçimlendirici zamanda başlamak gerekir.
- Maria Montessori estetik ve ahlak eğitiminin de duyu eğitimiyle yakından ilişkili olduğuna inanıyordu.Duyu eğitimi, duyuları çoğaltıyor ve uyarıcılardaki ince farklılıkları anlama kapasitesini geliştiriyordu.Bu nedenle çocukların görerek,duyarak,dokunarak,hissederek,hareket ederek öğrenecekleri materyaller tasarladı.Materyaller çocuğun biçim,büyüklük,renk,koku,tat vb. kavramları ve bunlar arasındaki ilişkileri anlamasını sağlayacak şekilde hazırlanmış,metot çocuğun bu çok çeşitli duyulara yönelik malzemeyi kendi gelişme düzeyine uygun olarak serbestçe kullanmasına imkan verecek şekilde düzenlenmiştir.
- Bu sayfada dokunma duyusu teması için kızıma hazırladığım etkinlikler yer almaktadır.
- Sert ve yumuşak nesneleri gruplandırma çalışmamız.
- Nesneleri eldiven takarak hissetmeye çalıştık ve neler olduğuna ilişkin konuştuk.
- Organlarımla Allah’a Şükrediyorum serisinden kitabımız.
- Bardaklardaki sıcaklıkları farklı olan sulara dokunarak isimlendirme.
Dokunma duyusu gelişimi için başka ne tür etkinlikler yapılabilir?
- Bir torbanın içine çocuğunuzun çeşitli oyuncaklarını atıp gözü kapalı olarak torbanın içindeki bir oyuncağı dokunarak bulmasını isteyebilirsiniz.
- Evde bulunan farklı dokudaki nesnelerle bir dokunma sepeti hazırlayabilirsiniz.
- Poşet,kağıt,baloncuklu naylon,zımpara kağıdı,kadife,saten,etamin,yünlü kumaş gibi evde bulabileceğiniz çeşitli dokulardaki nesnelerle bir yolluk hazırlayabilir ve çocuğunuzun yalın ayak bu yolluk üzerinde yürümesini sağlayabilirsiniz.
- Evde bulunan farklı dokulardaki kumaşlarla (kadife,saten,basma,yünlü,peluş,halı kaydırmaz,poşet vb.)bir dokunma minderi ya da dokunma battaniyesi hazırlayabilirsiniz.
- Banyo sırasında farklı dokudaki lif,sünger, ya da bezlerle çocuğunuzu yıkayabilir, vücudunuza masaj yapabilirsiniz.Pamuk,yumuşak bir fırça,ponpon gibi nesnelerle bebeğinizin yanak,ense,sırt,göbek,ayak tabanı gibi çeşitli kısımlarına dokunarak uyaran verebilirsiniz.