Duyusal Şişe Nedir? Duyusal Şişe Nasıl Yapılır?
Bebekler İçin Duyusal Şişe Yapma
Bebekler doğdukları andan itibaren çevrelerini duyuları sayesinde tanırlar. İlerleyen zamanlarda ise emeklemeye ve yürümeye başlamalarıyla çevrelerine odaklanırlar. Ortamdaki değişikliği kolaylıkla farkederler.
Bu etkinliği küçük kızım için hazırlamış ve ingilizce sitemde yayınlamıştım.
Bebeklerin ve çocukların duyularını çevrelerinde olan bitene dikkat çekerek ve farklı etkinikler hazırlayarak geliştirebiliriz.Görme ,duyma,dokunma ,tat alma ve koklama duyularıyla nesnelerin ayrıntılarını incelemelerini sağlayabiliriz.
Duyusal Şişeler
Duyusal şişeleri yapmak için bol bol pet şişeye ihtiyacınız var. Bu şişeler minik eller tarafından rahatça kavranması ve içine doldurulan malzemelerden sonra çok ağır olmaması için küçük boyutlu olmalıdır. Şişelerin içini değişik renk, büyüklük ve şekilde malzemelerle doldurun.
Bazı şişelerin içine su koyarak daha ilgi çekici görünümler elde edebilirsiniz. Şişelerin kağıt ya da plastik etiketlerini çıkarın ve kapaklarının çok çok sıkıca kapalı olduğundan emin olun. Sonra yere oyun örtünüzü yayarak bu şişeleri yan yana dizin. Bebeğinizin şişeleri tek tek eline almasına, sallamasına, içindekileri incelemesine izin verin.
Uygun yaş:
Bebeğinizin cisimleri elleriyle kavrayabildiği andan itibaren (genellikle 3 ay) başlayabilirsiniz.
Hedeflenen beceri:
Duyusal şişelerle oynayarak, bebeğinizin duyusal becerileri gelişir. Şişelere dokunarak dokunma; değişik renklerde ve görünümlerde malzemeleri inceleyerek görme; şişeleri sallayınca çıkan değişik sesleri işitince duyma becerilerini gelişir. Ayrıca şişeleri elle kavrayarak küçük motor becerileri gelişir.
İçerisine koyacağınız malzemeler ise sınırsız bence . Bir çok kavramı ,rengi , konuyu aktarabilirsiniz . Yani kırmızı rengi öğretiyorsanız kırmızı malzemeli bir duyusal şişe hazırlayabilirsiniz . Denizler ile ilgili bir kitap mı okudunuz içerisine minik oyuncak balıklar atarak mavi renkli bir duyusal şişe hazırlayabilirsiniz . Seçenekler sınırsız J
Aklıma gelen birkaç malzemeyi size de örnek olması için yazıyorum.
Şişelerin içine konulabilecek malzemeler:
- Pirinç, fasulye gibi bakliyatlar, renkli makarnalar
- Düğmeler
- Ponponlar
- Boncuklar
- Çıngıraklar
- Renkli ipler, yünler
- Cam boncuklar
- Bilyeler
- Ufak taşlar
- Deniz kabukları ve kum
- Şişelerin içine su koyabileceğiniz gibi meyve suyu koyarak renkli bir görünüm de elde edebilirsiniz.
Hazırlanışı yapım aşamaları ve bitmiş halini resimlerden inceleyebilirsiniz.Etkinliğin yapılışında büyük kızım her zamanki gibi bana yardım etti.
Şimdi duyusal şişelerimiz hazır sizde evde çok kolay bir şekilde duyusal şişe yapabilir bebeğinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Şimdi duyusal şişe oyun zamanı.İnanın çocuğunuz bunu çok sevecek.Daha önce yaptığımız montessori etkinliklerini de inceleyebilirsiniz.Kırılmaz,eskimez,kokmaz,zararsız ve uygun bir etkinlik.Zehra oynamaya başladı bile sizlere de iyi oyunlar.