Eğlenceli noktalama işaretleri öğretimi
Bu sayfamızda ilkokul farklı sınıf derecelerine uygun olacak şekilde noktalama işaretleri daha basite ya da daha zora yordayabileceğiniz kendi etkinlik çalışmam yer almaktadır.Öncelikle bu çalışmamızı yapmamız için gereken malzemeler;
Renkli fon kağıtları
Makas
Yapıştırıcı
Siyah kalem
Renkli kurdeleler
Bu malzemeler ile öncelikle renkli olan fon kağıtlarımızdan ünlem ,nokta, soru işareti,virgül,kesme işareti ve kısa çizgi işaretlerimiz çizip kesiyoruz. Bu işaretler sınıfın kademesine göre artırılabilir ya da azaltılabilir. Daha sonra ünlem için yaptığımız kesimlerin nokta kısma korkmuş,şaşkın,mutlu,üzgün,canı yanan ve ya da farklı duygu ifadeleri yapıyoruz buradaki amacımız ünlemin aynı kelimelerle cümle kullanımına göre farklı duyguları ifade ettiğini çocuklara kavratmak.Şekillerimizi kestikten sonra hepsini kare ve ya diktörtgen şeklinde beyaz fon kağıdına yapıştırıyoruz bunları yapıştırırken üst kısımda boşluk bırakıyoruz çünkü oraya baloncuklar koyarak noktalama işaretlerinin ağzından replikler yazacağız .Örneğin; ”Merhaba benim adım Ünlem ner de korkmuş ,şaşkın biri var ben hemen onun yanına gelirim .” buna benzer çeşitli örnekler yazarak işaretin üst kısmına yapıştırıyoruz. Daha sonra hepsi çalışmayı bitirip üst taraftan delgeç ve ya başka bir araç yardımıyla delik açıp kurdelelerimizi geçiriyoruz.Çünkü bu hazırladığımız kağıtları sınıftaki öğrencilerimizin boynuna asacağız.
Şimdi gelelim oyun kısmına öncelikle sınıfa girdiğimizde çocukların dikkati çekebilmek için şu şarkıyla başlayabiliriz:
Merhaba merhaba tanışalım mı?
Merhaba merhaba arkadaş olalım mı?
Benim adım nokta senin adın ne ?
Benim adım ünlem senin işlevin ne ?
Beni unutma sakın cümle sonunda peki senin işlevin ne?
Bende kim korkarsa şaşırsa hemen koşarım yardıma.
Daha sonra bu hazırladığımız çalışmalarımızı istekliler başta olmak üzere çeşitli öğrencilerimizin boynuna asarak onları aynen bu şarkıdaki gibi üst buluttaki ya da kendi yaratıcılıklarıyla oluşturdukları cümlelerden bir drama yaptırıyoruz. İnanın noktalama işaretleri gibi soyut bir konunun kavranması için somutlaştırmak ayrıca çocukları bu anlatıma dahil etmek çok etkili olacaktır.Daha sonra ikinci bir etkinlik olarak noktalama işaretleri ile ilgili bir torbaya cümleler atıp öğrencilere çektiririz.Daha sonra çekilen cümlede hangisi varsa o işaretin yanıan geçerek pekiştirmeye yönelik bir çalışma yapmış oluruz.
Hazırlayan : GÜLSÜM ÖZKAYA
Şimdiden iyi eğlenceler 🙂