Duyu Eğitimi EtkinlikleriEĞİTİCİ MATERYALLERİNCE MOTOR ETKİNLİKLERİKARMA KONULARSANAT ETKİNLİKLERİ

Evde Oyun Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde basit ve sağlıklı oyun hamuru nasıl yapılır?

Bu sayfada kızıma uzay temamız için hazırladığım evde oyun hamuru yer almaktadır.

Oyun hamuru çocukların üreticiliklerini geliştirmenin en eğlenceli yollarından biri. Çocuğunuz 18 aydan itibaren oyun hamuruyla oynamaya başlayabilir. 3 yaşına kadar hamurdan şekil yapamasa da hamuru ellemek, mıncıklamak, yuvarlamak ve kesmek onun için yeterli olacaktır. Bu yaş grubundaki çocuklara şekilli kurabiye kalıpları veya yüzeyi desenli objeler verip, bunları hamura bastırıp değişik şekiller yaratmasını sağlayabilirsiniz.

Oyun hamuruyla oynamak çocuğun mekan bilincini geliştirir. Her malzemenin kendine has bir yapısı olduğunu ve materyallerin form değiştirebildiğini öğrenir. Çocuklar 3 yaşından itibaren hamura şekil vermeye başlayabilir. Yaptığı eserleri saklamak, arkadaşlarına ve çevresindekilere göstermek isteyecektir. Çocuğun yarattığı eserleri sergilemek ve saklamak onda başarı hissi uyandırır ve kendine güven duymasını sağlar.

Çocuğun odasına eserlerini sergileyebileceği bir raf ya da dolap koymak iyi bir fikir olabilir. Yaşı ilerledikçe daha detaylı ve düzgün şekiller yaratabilir, renkli hamurları karıştırıp yeni renk kombinasyonları oluşturabilir. Bu dönemde ona kil hamuru veya kağıt hamuru gibi değişik malzemeler vererek üreticiliğini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Hatta biraz yardımla kolyeler, bilezikler, biblolar bile yapabilir. Çocuğunuz bunları takmaktan veya hediye etmekten de ayrı bir keyif alacaktır.Oyun hamuru çocukların hayal güçlerini geliştirmenin yanında;

Oyun hamurunun faydaları nelerdir?

  • El ve parmak kaslarının gelişimine destekler.
  • El-göz koordinasyonu sağlar.
  • Yumuşak ve sert kavramlarının öğrenilmesine yardımcı olur.
  • Şekillerin ve renklerin öğrenilmesinde eğlenceli bir yol olarak kullanılabilir.
  • Aynı zamanda çocuğun kendini ifade etme aracı olarak görebiliriz.Çocuğun oyun hamuruna verdiği şekiller üzerinde onunla konuşarak onun iç dünyasını anlamamıza yardımcı olabilir.

Küçük yaş gruplarında oyun hamuru ile oynarken yalnız bırakmamaya dikkat edilmelidir.

Siz de evde hazırlayabileceğiniz oyun hamurları ile çocuğunuzun gelişimine destek verebilirsiniz.İyi eğlenceler 🙂

OYUN HAMURU TARİFİ

1.TARİF(PİŞİRMEDEN)

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • ¼ su bardağı tuz
  • Gıda boyası(renklendirmek isterseniz)

Renklendirmek için aynı zamanda sebze sularını da kullanabilirsiniz.Hangi renk için hangi sebze kullanmak gerektiğine ilişkin sebze sularından parmak boyası konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

evde_oyun_hamuru_tarifi

İlk önce bir kapta unu, tuzu ve sıvı yağı karıştırıyoruz.Sonra  suyu yavaş yavaş ekleyerek hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.Hamurunuz çok akışkan olursa azar azar  un ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz.Burada eğer tek renk bir oyun hamuru hazırlayacaksanız bütün hamura tercih etiğiniz gıda boyasını ekleyip yoğurma işlemine devam edebilirsiniz.Farklı renklerde oyun hamuru hazırlamak isterseniz ilk önce hamuru küçük parçalara ayırıp sonra her birini tercih ettiğiniz rengin gıda boyası ile yoğurunuz.Toz gıda boyası kullanıyorsanız hamura daha rahat renk verebilmek adına resimdeki gibi  suyla karıştırıp yoğurma işlemine devam edebilirsiniz.Aynı zamanda gıda boyalarını karıştırarak farklı renkler de elde etmek de mümkün.

2.TARİF(PİŞİREREK)

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tartar kremi (Aktarlardan elde edebilirsiniz.Bulunamazsa onun yerine elma sirkesi de kullanılabilir.)
  • Gıda boyası

evde_oyun_hamuru_nasıl_yapılır

Gıda boyası dışındaki tüm malzemeleri bir kaba alıp kısık ateşte hamur ortada toplanıp tencereden ayrılıncaya kadar pişiriyoruz.Hamur ortada toplanıp tavadan ayrılınca ateşten alıyoruz.Eğer tek bir renk oyun hamuru hazırlamak isterseniz o renk gıda boyası ile bütün hamuru yoğuruyoruz.Farklı renkte oyun hamurları elde etmek için ise ilk önce hamuru küçük parçalar halinde hazırlayıp her birini istenilen renk gıda boyası ile yoğuruyoruz.Aynı zamanda vanilya,kakao,tarçın,nane,gül suyu,aromalı yağlar vb. kullanarak oyun  hamurlarınıza hoş bir koku da verebilirsiniz.

Hazırlanılan hamurları kurumamaları için  kapalı plastik saklama kaplarında ya da cam kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Biz de bu oyun hamuru tarifimizi bir de uzay temamız için kullanalım istedik.

oyun_hamuru_tarifi

uzay_oyun_hamuru

evde_oyun_hamuru

Yukarıdaki tariften hamurumuzu hazırlayarak üzerine sarı,gri,mavi simleri döküp yoğurduk.Mor ve kırmızı simler de eklenerek daha da parlak bir görünüm oluşturulabilir.

anasınıfı_uzay_etkinlikleri

Yıldızlarımız ve taşlarımız

uzay_etkinlikleri

Oyun hamuru araçlarımız

uzay_temalı_etkinlikler

okul_öncesi_uzay_etkinlikleri

evde_oyun_hamuru_nasıl_yapılır

okul_öncesi_uzay_temalı_etkinlikler

Bu şekilde bir sunum hazırlayarak küçük yaş grupları için eğlenceli bir uzay etkinliği yapabilirsiniz.O araçları kullanırken parmaklarda bir güzel çalışıyor 🙂 Oyun hamurundan hazırladığımız gezegenler etkinliğimizi web sitemizden inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu