Hiperaktif çocukları olan anne ve babalara öneriler. Sizler neler yapıyorsunuz? Mutlaka deneyimlerinizi yorum bölümüne yazabilir veya bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Okulda veya Evde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
İçindekiler;
- Hiperaktivite nedir?
- Anne Baba tutumları
- Anne Babanın dikkat etmesi gereken hususlar
- Hiperaktif çocuklar ve ödev konusu
- Uzman görüşleri
Mersin üniversitesi Eğitim Fakültesinin 2011 yılında hiperaktif çocuklarla alakalı yayınladığı bilimsel makaleye göz atmanızı önemle rica ediyoruz.
Dikkat eksikliği -/Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), DSM-IV’ e göre, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik kavramları ile tanımlanır (Häcker ve Stapf, 2004). Çocuklukta ve ergenlikte en sık karşılaşılan problemlerden birisidir (Lauth ve Naumann, 2009; Nathrath ve Wölfl, 2006). Bu problem, öğrencilerin okuldaki davranışlarını ve okul başarılarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu nedenle, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin DEHB ile baş etmede desteğe gereksinimlerinin olduğu bilinmektedir (Altherr, 2006). Çoğu zaman öğretmenler ve ailelerin bu çocukların davranış problemleri karşısında kendilerini çaresiz hissetmeleri, DEHB konusundaki çalışmaların önemini artırmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada, DEHB’ye ilişkin temel bilgilere, DEHB’li öğrencilerin sınıf içi davranış özelliklerine, DEHB’nin yaygınlığına ve eşlik eden problemlere, DEHB’li çocukların güçlü oldukları yönlere ve gelişimsel risklerinin neler olduğuna ilişkin bilgilere yer verilmiştir.
Kaynak:
APA | Kaymak Özmen, S. & Kaymak Özmen, S. (2011). Okulda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) . Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 6 (2) , 1-10 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/mersinefd/issue/17376/181439 |
DEHB Nedir ?
DEHB aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle giden bir psikiyatrik hastalıktır. Hiperaktif çocukların temel belirtileri, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüselliktir.
Aşırı Hareketlilik: Çocuğun kendi yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında belirgin düzeyde daha fazla hareketli olduğunda aşırı hareketlilikten söz edilir. Ayrıca bu hareketlilik, oyun, anaokulu ve okul gibi günlük işlevlerde çocuk, aile veya öğretmenler için sorun oluşturduğunda aşırı hareketlik diye nitelendirilir.
Dikkat Sorunları: Dikkatin bir noktaya toplanabilmesinde güçlük, dış uyaranlarla dikkatin çok kolay dağılabilmesi, unutkanlık, eşyalarını veya oyuncaklarını sık sık kaybetme ve düzensizlik gibi belirtiler dikkat sorunları bulunduğunu gösterir.
Dürtüsellik: Acelecilik, istekleri erteleyememe, sorulan sorulara çok çabuk yanıt verme, başkalarının sözlerini kesme ve sırasını beklemekte güçlük çekme gibi özellikler dürtüsellik sorunları bulunduğun düşündürür. (Kaynak: Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan)
Şunu da unutmayalım bazı anne babalar herhangi bir uzmana başvurmadan kendi çocuklarının tanısını koyarak hiperaktif bozukluğu olduğunu iddia ederek çalışmalar yapmaktadır. Bunların uzman görüşünce devam edilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki paylaşacağımız görsellerde uzman görüşleri dahilinde derlenmiştir.








