👉👉👉Çocuğun gelişen kişiliği ve benliği üzerinde anne-baba tutumları güçlü bir etkiye sahiptir. Bu etkinin sağlıklı ya da sağlıksız oluşu, anne babanın tutumunun çeşidine bağlı olmaktadır.
KÖTÜ EBEVEYN OLMAK/OLMAMAK…

Bir çocuğu yetiştirmek uzun zaman ve emek ister. Sevgi, şefkat, merhamet ve sabır…Sizin aklınıza başkaları da gelebilir.Bu kelimeleri uzatabiliriz.Ancak bazen ebeveynler duygusal olarak olgun bir çocuk yetiştirme disiplini yetiştirmek için gerekli olan bir çok şeyi unuturlar.Özellikler sevgi ve sabır.Bu kelimeler uçar gider yerini öfke ve tahammülsüzlük alır.
Çocuk için iyi anne-baba tutumu, ne tam serbest, ne de sert ve baskıcı olmayan; bu tutumlarında dengeli bir karışımı olan tatlı sert bir tutumdur.👨👩👧👧 Tutarlı, dengeli sevgi ve ilgi çocuğun kendine güvenini ve benlik saygısını yükseltir. 🌸Anne-babalar, çocuklarının hayattaki tutumları, inançları, değerleri, benlik kavramları ve kişilik özellikleri için birinci derece referans kaynaklarıdır.
👉👉👉Çocuk kendini anne-baba, öğretmen ve arkadaş gibi kişilerin kendisine olan etkilerine göre kendisini değerlendirir.Sosyal çevredeki bu kişilerin kendisine ait yakıştırmalarını kişiliğine katar, giderek kendisini onların gördüğü gibi görmeye, algılamaya başlar. Kendisi için önemli olan bu kişilerin tanımladığı ve değerlendirdiği gibi tanımlandırıp değerlendirir.
👉👉👉Çevredeki kişiler, örneğin anne-baba💑, kardeş👭, arkadaş👬ve öğretmenleri 👨🏫👩🏫kendisine karşı olumlu sıfatlar yakıştırıyorlarsa olumlu bir benlik kavramı,👍 olumsuz sıfatlarla hitap ediliyorlarsa olumsuz bir benlik kavramı👎 geliştirir.
Bu anlamda benlik kavramını , çocuğun anne-babası, öğretmeni ve arkadaşlarının tükenmez etkileri sonucunda meydana gelmiş bir sosyal ve psikolojik değerler sistemi olarak tanımlayabilir.
👉👉👉Anne baba olarak davranışlarımızın çocuklarımız üzerindeki etkileri konusunda iyi birer gözlemci olalım ve gelin davranışlarımızın o minik bedenlerde telafisi olmayan yaralar açmasına izin vermeyelim
Şimdi sizlere https://www.curejoy.com/ internet sitesinden çeviri yapılarak yayınlanmış bir makalenin görsellerini sunacağız.Okuduktan sonra mutlaka kendimize soralım:
Nasıl bir anne babayım…











Uzman psikologların görüşlerine göre dört tür ebeveynlik stilinden bahsedebiliriz.
1-Yetkili Ebeveynlik:
Bu tür ebeveynlikte çocukları arasında daha fazla sıcaklık vardır.İletişimleri çok iyidir.Anne babalar sürekli çocuklarının yanında olurlar ve çocuklarının bağımsız kararlar almasını desteklerler.Bu ebeveynlik türünde çocuklar sosyal olarak daha yeteneklidir ve anne babaları için gerçek birer yardımcıdırlar.Bence bunu kabul et 🙂
2-Otoriter Ebeveynlik:
Adından da anlaşıldığı gibi bu ebeveynlik türünde aşırı kuralcı ve cezaya odaklanabilen anne babalar karşımıza çıkıyor.Bu tür ebeveynlikte çocuklar çekimser ve düşük güven eğilimindedirler.Hayatla yüz yüze olmaya hazır olmadıklarını düşünürler.Sosyal becerileri gelişmemiştir.Davranış problemleri yaşama eğilimleri daha fazladır.
3-Hoşgörülü Ebeveyn(İzin Veren):
Bu tarz ebeveynler çocuklarına aşırı sıcaklık gösterirler ve neredeyse hiç kuralları yoktur.Kurallar koyarak çocuklarını hayal kırıklığına uğratacaklarından korkarlar.Bu tür ebeveynlikte yetişen çocuklar zamanla kuralları hiçe sayabilirler ve aşırı benmerkezci tutumlar gösterirler.
4-İhmal Edici Ebeveyn:
Bu tür ebeveynlikte anne babalar çocuklarına karşı kayıtsız kalmayı seçerler.Çocuklarından yüksek beklentileri yoktur ve onların yaşamlarına katılmayı çok sevmezler.Bu türde çocuklarda bağımlılık ve davranış problemleri olduğu görülmüştür.
Psikologlar en iyi ebeveynlik türünü yetkili ebeveynlik olduğu görüşünde birleşmişlerdir.Peki siz hangisisiniz?
Kaynak:Bu yazı ve görseller orginallerine bağlı kalarak https://www.curejoy.com/content/bad-parenting-12-signs-bad-parenting-one/ makalesinde çevrilmiştir.
Bu konuda diğer makalelerimizi okumak için tıklayınız.
Bir Yorum