Küçük Yaş İçin Evde Aktarma Çalışmaları Yapıyoruz
Montessori Aktarma Oyunları
Sevgili anne-babalar sizlere kızım küçükken yaptığım aktarma çalışmaları ve faydalarını anlatacağım güzel ve verimli bir post hazırlamaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz. Burası ilgili annelerin uğrak yeridir. Sizleri de bekliyoruz.
Çocuklar İçin Evde Aktarma Çalışmaları ve Oyunları
İsterseniz önce montessori eğitim felsefesinde günlük yaşam becerilerinden bahsedelim.
Montessori Aktarma Günlük Yaşam Becerileri
Aktarma çalışmaları günlük yaşam becerileri içerisinde yer almaktadır. El göz koordinasyonu ve ince motor gelişimi için oldukça yararlıdır. Bunun yanında çocuğun konsantrasyon süresine olumlu katkı sağlar ve dikkatini odaklamasına yardımcı olur.
Aktarma çalışmalarında kolaydan zora, basitten karmaşığa bir sıra takip edilir. Önce elle ve iri taneli nesnelerle aktarma yapılırken, aşamalı bir şekilde daha küçük nesneler ile aktarmalara geçilir. El yerine cımbız, maşa gibi nesneler kullanılır. İlk etapta katı aktarmalar yapılır, sonra sıvı aktarmalara geçilir. Okumaya yazmaya hazırlık için çok önemli bir aktivitedir.
Çalışmalar mümkün olduğunca sessiz bir şekilde gösterilmeli. Nasıl olduğunu anlatarak göstermek yerine, konuşmadan sessiz bir şekilde izlenmesi sağlanmalıdır.
1-Elma Aktarma Oyunu
Bu bölümde kızımla sonbahar temasına devam ederken hazırladığımız bir aktarma etkinliği yer almaktadır. Sizlerde bu şekilde büyük nesnelerle başlayabilirsiniz.
Materyal olarak ihtiyacımız olan bir maşa, bir tepsi, elmalar ve resim paletidir. Kaplar da kullanabilirsiniz.
2-Sıkmalı Maşa İle Aktarma Oyunu
Dikkat edildi ise ilk olarak katı büyük materyallerin aktarmasını yapmaya başladık. Daha sonra daha küçük nesneler ve sıvıların aktarılmasına geçeceğiz. Bu bölümde kızımla sonbahar temasına devam ederken hazırladığımız bir aktarma örneği yer almaktadır.
Sonbahar mevsimi olduğu için ben çok sevdiğim muşmula ile aktarma etkinliği yapmayı uygun buldum. Tercih sizin. Materyal olarak bir maşa, bir tepsi, 2 adet kap ve muşmulalar olması yeterli.
Genel Bilgi:
Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil (Mespilus germanica), gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae’dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir. Bizde Karadenizliler olarak temamızda kullandık.
Tam olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyvenin olgunluk aşamasından sonra suda bekletilerek uzun süre dayanıklı kalması ve ballanarak yenmesi mümkündür. (Kaynak https://tr.wikipedia.org/)
3-Kaptan Kaba Sünger İle Su Aktarma Oyunu
Çocukların çok sevdiği bir oyun var burada. Çünkü onlar bebekliklerinden itibaren su ile oynamayı çok severler. Materyal olarak sünger, su ve 2 adet plastik kap olması yeterli.
1,5 – 3 yaş arası çocuklara sulu oyunlar tavsiye edilmektedir. Çocuğun odaklanma , el kas becerilerini geliştirme , kuru -yaş kavramlarını öğrenme, cisimlerin nasıl hacim ve ağırlık değişikliğine uğradığını gözlemleyebilme ,aktarma , boş-dolu kavramlarını öğrenme gibi kabiliyetlerini geliştirir. İki elimizi de kullanmak ve parmakları çalıştırmak duyuların uyarılmasında önemli. Süngerin yeşil kısmını çıkartırsanız daha rahat yapabilirler.
4-Maşa ile Ponpon Aktarma Oyunu
Bu bölümde kızımla birlikte hazırladığımız maşa ile ponponları aktarma etkinliği yer almaktadır. Çok basit ve pratik bir etkinliktir ama çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Bizler anne baba olarak çocuğumuzu okula ve hayata en iyi şekilde hazırlamayı gaye ediniriz. Okul öncesi dönemde bu tarz kaba motor ve ince motor becerisi gerektiren oyunlar oynanmalı ve çocuklarımıza fırsatlar vermeliyiz.
Aşağıda da görüldüğü gibi ponponlar kaptan alınarak diğer buz kalıbına tane tane konuldu. Aslında burada sadece aktarma oyunu oynanmıyor, sayı kavramının da temelleri oluşturuluyor. Bu sayede çocuklarımız tane kavramını da öğrenmeye başlayacaklardır.
5-Pamuk Aktarma Oyunu
Bu bölümde de çok pratik bir etkinliğimiz olacaktır. Dikkat ettiyseniz elma gibi, muşmula gibi katı sert maddelerden şimdi pamuk gibi yumuşak bir maddeye geçiş yaptık. Aslında madde kavramını da burada hissettirmiş olacağız.
6-Balon Makas ile Aktarma Oyunu
Burada kızımla birlikte hazırladığımız balon makas(handy scoopers) ile mavi taşları aktarma etkinliği yer almaktadır. Birçok anne bana handy scoopers ı nereden aldığımı soruyor. Aslında bu materyaller internette çok rahat bulunabiliyor.
7-Maşa ile Kar Taneleri Aktarma Oyunu
Burada kızımla birlikte hazırladığımız maşa ile kar tanelerini aktarma etkinliği yer almaktadır. Minik kuzum maşa ile kar tanelerini aktardıktan sonra damlalık ile de suyu aktarmaya devam etti 🙂
Materyal olarak kağıttan yaptığım kar taneleri, renklendirilmiş bir su ve maşamız bulunmaktadır. Bu etkinlikten önce daha kalın nesnelerin aktarılması yapılmalıdır.
Bu bölümde değişik bir şey yaptık ve aynı etkinlik içindeki suyu çekme oyunu oynadık. Kızım kap içindeki suyu resimde görülen materyal yardımıyla çekerek kabın boş bölümüne boşalttı. Kar tanelerinden sonra suyu da aktarmış olduk.
Bu bölümde ise aktarma ile yapılmış bir çok örneği sizlerle paylaşacağız. Sizlerde çocuklarınıza uygun olan aktarma oyununu oynayabilir onların gelişimini destekleyebilirsiniz.
8-Ponponlar İle Aktarma Etkinlikleri
Burada ponponlar kullanılarak hazırlanabilecek aktarma örnekleri yer almaktadır. İyi eğlenceler 🙂
Sayfamızda birçok evde ve okulda yapılabilecek etkinlikler bulunmaktadır. Sizlerde örneklerden esinlenerek kendi çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Bu tarz oyun ve etkinlikler çocuklarımızın özgüvenini de geliştirecektir. Diğer çalışmalarımızı incelemek için lütfen tıklayınız.
İyi çalışmalar, iyi oyunlar:)