Montessori Etkinlikleri
Evde Montessori Etkinlikleri
1-Gece Gündüz Duyusalı
Bu sayfada gece gündüz kavramı için hazırladığımız duyusalımız yer almaktadır.
Gece ve gündüz kavramını ifade eden bu şekilde nesne ve durumlarla etkinliklerinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Bebeğimiz ve Yatağı
Ay
Yıldız
Gece duyusal şişemiz
Gündüz duyusal şişemiz
Gökkuşağı
Güneş
Gece ve gündüz hallerimizdeki fotolarımızın slaytını içeren cd
Gece duyusal şişemiz için, su dolu şişemize hafif siyah sulu boyadan karıştırıyoruz.Sonra içerisine minik yıldızlar ve gümüş rengi simler atıyoruz.
Gündüz duyusal şişemiz için, su dolu şişemize çok az mavi gıda boyası ekliyoruz.Sonra içerisine beyaz ponponlar,bir tane ışıltılı sarı ponpon ve mavi pullar atıyoruz.
Parıldayan Ay, Güneş ve Yıldızlar odaya tavana yapıştırılarak farklı ve çocukların çok hoşuna giden bir duyusal etkinlik daha hazırlanabilir.İyi eğlenceler 🙂
2-Kaşıkla Kaptan Kaba Aktarma
Elle aktarma çalışmalarından sonra kaşıkla aktarma çalışmalarına geçilir. Bu günlük yaşam becerisiyle el kasları çalıştırılarak, aktarma soldan sağa yapılarak yazıya hazırlık yapılır. Sırasıyla fasülye, fındık, mercimek, pirinç, irmik aktarılır. (kolaydan – zora)Her dökmeden başarılan aktarmadan sonra bir diğerine geçilerek, en ince olan irmikte aktarılmış olup maşayla aktarmaya geçilebilir.Aktarmada kullanılan kaplar cam ahşap gibi doğal malzemeler olmalı ve evde mutfakta kullandığımız malzemelerden olmamalı, çalışmalar için özel ayrı malzemeler ayarlanmalıdır.
3-Balon Şişirici Karışım
Deneyler çocuklarımızın araştırma ve merak duygularını geliştirir. Neden sonuç ilişkisini kavramasını ve tahminlerde bulunup fikirler üretmesini sağlar.Bu deney için şişeye 3 cm sirke konulur ve üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat eklenip hemen şişeye balon geçirilir.Sirke ve karbonatın tepkimesi sonucunda balon şişer. Çocuklar bu anı gözlemlerken şaşkınlıklarını gizleyemezler.
4-Nohut ve Fasülye Ayırma
Kaba karışık konulmuş nohut ve fasülyeleri ayırırken hem parmaklarımız çalışarak ince motor etkinliği, hem de nesneleri gruplayarak duyusal etkinlik yapmış oluyoruz. Makas kullanmaya ve yazıya hazırlık. Kullandığımız kaplar doğal yani cam, ahsap, mermer vs. olmalı ve sadece bu çalışmaya özel olmalıdır.
5-Makasla Oyun Hamuru Kesme
Makasla oyun hamuru kesme ince motor gelişimi ve yazıya hazırlık için ideal bir çalışmadır. Oyun hamurlarını ince uzun yuvarlayıp çocuğumuza veriyoruz ve plastik bir makasla kesmesini istiyoruz. Bir süre çalışmalara devam edip el kaslarını iyice geliştirdikten sonra normal bir makasla kağıt kesmeye başlayabilir.
6-Kuzu Besleme Etkinliği
Bu bölümde kızım için yaptığım hem ince motor becerilerini geliştirmek istediğim hem de hayvanlara karşı hassasiyeti oluşması açısından kuzu besleme etkinliği yaptım.Malzemeler gayet basit.Bir ayakkabı kutusu,makas,pirit,yeşil fon karton ve bir adet kuzu resmi bizim için yeterli.
Daha sonra kutumuzu fon kartonumuzla kaplamaya başlıyoruz ve estetik bir şekilde yapıyoruz.
Şimdi çıktısını aldığımız kuzu resmimizin ağız bölümünü kesiyoruz.Aynı zamanda kutumuzda da ağız bölümüne gelen yeri kesiyoruz.
Bir kaseye mercimekleri dolduruyoruz ve yanına bir kaşık koyuyoruz.Bu şekilde etkinliğimiz hazır.Kızım kaşık ile mercimekleri alıp kutunun ağız bölümüne bırakarak kuzumuzu besledi.Hayvanları çok seven çocuklarımıza bu tarz etkinlikler yapabiliriz.Resimleri inceleyiniz.
7-İnce Motor Becerisi İçin Materyal
Kızım cıvık şeylere dokunmayı hiç sevmeyince onun için ince motor ve el göz koordinasyonu gelişimi için bu materyali hazırlamıştım.Eğitici materyaller kısmına ekledim çünkü gerçekten odaklanma süresi ve ince motor gelişimi adına bize çok ama çok faydası oldu.Resimlerdeki gibi büyük nesnelerden başlayarak aşama aşama nesneleri küçültüp kolaydan zora doğru ilerledik.

Yapımı ise çok basit. Resimde gördüğünüz tokacılarda bulabileceğiniz straforu ortadan ikiye kesip tahta parçasına silikon ile yapıştırıyoruz.

Kürdan batırma ve çıkarma etkinliği

Renk temalarımıza ilişkin renkli boncuklarımız

Renk gruplandırmaları

Pipet geçirme etkinliği

Makarna geçirme etkinliği

Lastik tokalar geçirme etkinliği

Makarnaları ve çubukları parmak boyası ile boyadık.Biz ana ve ara renkleri öğrendiğimiz için onları kullandık.Siz daha da çeşitlendirebilirsiniz.

Renkli makarna ve çubuklar ile renkler tekrar
Çocukların ellerini ve parmaklarını kullanmayı gerektiren beceri grubunu ince motor becerileri olarak ifade ediyoruz. Çocukların el-göz koordinasyonu ne kadar iyi gelişirse ellerini o kadar iyi kullanabilirler.
Günlük yaşam becerilerini değerlendirdiğimizde yaşamımız için gerekli olan birçok adımı yapabilmek için bu beceri grubunu kullanıyoruz. Ellerini,parmaklarını iyi kullanamayan çocuklar günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte zorlandığı gibi okul hayatı da olumsuz etkilenmekte, yazı yazmakta zorlanmaktadır.Akademik başarısızlığın sebep olduğu özgüven yetersizliği de çocuğun sosyal gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Dikkat, doğumdan itibaren geliştirilebilen bir beceridir. Çocuğun uyaranları takip edebilmesi, odaklanma gücü ve süresi, nesneler arasındaki ilişkileri kavraması oldukça önemli süreçlerdir.Bir çocuk ne kadar zeki olursa olsun başarı için dikkat çok önemli bir katkıdır.Siz de evinizde bu tarz etkinliklerle çocuğunuzun dikkat ve odaklanmasını ve ince motor becerilerinin gelişimini destekleyebilirsiniz.
Fakat burada dikkat etmemiz gereken bir nokta söz konusu.Her çocuğun dikkat ve odaklanma süresi aynı değildir.O yüzden sakın çocuklarımızı birbirleri ile kıyaslamayalım.Bizim tek yapmamız gereken çocuğumuzun yaşıyla birlikte aşama aşama gelişmekte olan konsantrasyon süresini dikkatli bir şekilde takip etmek ve onun öğrenme biçimlerini göz önünde bulundurarak gelişimine katkı sağlamaktır.
8-Tavşan Kuyruk Eşleştirme

Ponponları uygun renkteki tavşanların kuyruklarına yerleştirme; renklerin tekrarı için eğlenceli bir etkinlik.İyi eğlenceler 🙂
Tavşan kuyruk eşleştirme dosyasını indirmek için tıklayınız…
9-Gaga Tiplerini Öğreniyorum
Bu sayfada kuş teması altında kızım için hazırladığım bir etkinlik bulunmaktadır.Kuş türleri ve gaga tiplerini tek tek ele alıp nasıl beslendiklerini,neler yediklerini,yaşamında neler olduğu gibi konular hakkında konuşacağız.Bu konuları ele alırken de onların beslenme şekillerini yansıtacak aktiviteler yapmaya çalışacağız.İlk kuş türümüz ördek 🙂



Suyun içerisindeki çimleri süzgeç ile ayıklama.Bu etkinliğimizi yaptıktan sonra dışarı çıkıp ördeklerimizi gözlemledik, neler yapıyorlar bol bol konuştuk.İyi eğlenceler 🙂
10-Çivi Çakma Etkinliği
Montessori Günlük Yaşam Becerileri Etkinlikleri
Bu sayfada inşaat temamız altında kızım için hazırladığım çekiç ile çivi çakma etkinliği bulunmaktadır.

Malzemeler:
- Tahta parçası
- Silikon
- Oyuncak çekiç
- Silikon
- Strafor
- Maytap(pastaya maytapları yerleştirmek için kullanılan aparatı biz çivi yaptık:) )

Çivilerimizi ilk önce parmaklarımızla takıp çıkardık,sonra da çekiçle çaktık.Kaç defa yaptığımızı hatırlamıyorum kuzum çok sevdi 🙂 El göz koordinasyon gelişimi için eğlenceli bir etkinlik 🙂
El-göz koordinasyon gelişimini el-göz hareketlerini koordine etme eş zamanlı yönlendirebilme becerisi olarak tanımlayabiliriz. Eller yazı yazmada olduğu gibi ince motor beceriyi yerine getirmek için birlikte çalışırken, gözlerin de el ve parmakların hareketine rehberlik etmesi önemlidir. 3-5 yaş arasında ince motor becerilerde belirgin bir gelişim görülür.
El-göz koordinasyon gelişimi adına yapılabilecek etkinlik örnekleri;
- Küp ve legolarla oynama: Küpleri, plastik karton kutuları üst üste koyarak kule yapma oyunları oynayabilir; legoları takıp çıkararak çeşitli şekiller yapabilirsiniz. Çocuk büyüdükçe ve yapabilirliği arttıkça daha küçük parçalara geçmelisiniz.
- Oyun hamuruyla oynama: Oyun hamuruyla veya kille şekiller yapma, yuvarlama, parmakları kullanarak koparma oyunları oynayabilirsiniz.
- Parmak kuklaları: Parmak kuklalarıyla oyunlar hem parmaklarını kullanabilmesi geliştirecek hem de dil gelişimi için faydalı olacaktır. Parmakların boyanması ile de kuklacılık oynanabilir.
- Yap-boz yapma: Yaşına uygun yap-bozlar ince motor gelişimi ve el-göz koordinasyonu için oldukça faydalı oyuncaklardır.
- Parmak boyama: Sizin çizdiğiniz şekilleri boyama, parmak boyası kullanarak geometrik şekilleri çizme etkinlikleri yapabilirsiniz.
- Boyama çalışmaları: Pastel ,sulu boya ya da kuru boyalarla boyama etkinlikleri kalem tutma becerisini geliştirecektir Önce büyük alanları zamanla daha küçük ve sınırlı alanları boyamasını beklemelisiniz.
- Kesme yapıştırma çalışmaları: Dergi, gazetelerden ilgisini çeken resimleri kesip yapıştırarak kolaj çalışmaları yapabilirsiniz. Makasla kağıt kesme, oyun hamuru kesme gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
- İpe boncuk dizme: İpe farklı büyüklükte boncuk, makara dizerek kolye yapabilirsiniz. Boncuk yerine evdeki düğmeleri kullanabilirsiniz. Önce büyük delikleri olan nesnelerle başlamalı, bu beceri geliştikçe daha ufak boncuklara geçmelisiniz.
- Baş ve işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri toplama oyunları: Tepsiye minik nesneleri ( Küçük nesneler bulmakta zorlanıyorsanız mercimek,fasulye, nohut gibi ufak taneli yiyecekleri kullanabilirsiniz. Küçük objeleri mutfak maşası ile toplama oyunu oynayabilirsiniz. Delgeç kullanarak kağıtta delik açmak, kağıt şekerleri açmak, kalemtraş kullanarak kalem açmak, kağıt buruşturma, kağıt kesmek, giysi-havlu katlamak, düğme, fermuar, çıt-çıt açma kapatmak gibi deneyimleri oyun şeklinde yaşamasına fırsat verebilirsiniz. Oyuncak çivi tahtası varsa bunun çivilerini ya da küçük boncukları kullanabilirsiniz.) döküp bunları baş ve işaret parmağını kullanarak kavanoza doldurma oyunu oynayabilirsiniz. Benzer çalışmayı baş ve işaret parmağını kullanarak kavanozdan bu küçük nesneleri çıkarıp tepsiye koyma şeklinde de oynayabilirsiniz.
- Kurmalı oyuncaklar: Kurmalı oyuncakları ya da müzik kutularını onun çalıştırması için teşvik edebilirsiniz.
- Mikado: Masaya döktüğünüz tahta çubukları diğerlerini hareket ettirmeden toplama şeklinde oynayabilirsiniz. Aynı oyunu kibrit çöpleriyle ya da çöp şiş sopalarıyla bile oynayabilirsiniz.
- Kavanozları açıp kapama: Evdeki çok sıkı kapatılmamış kavanozları sizin için açıp kapatmasını isteyebilirsiniz. Kavanoz kapakları çocuğunuzun ellerini kapsayacağı büyüklükten fazla olmamalıdır.
- Oyuncak çivi tahtasıyla oynama: Oyuncak çivi tahtasına farklı büyüklükteki plastik çivileri takıp çıkarma oyunları oynayabilirsiniz. Büyüklerle başlayıp zamanla küçük parçalara geçmelisiniz.
- Değişik yüzeyler üzerine parmakla şekiller yapması istenilebilir. Örneğin;kuma, duvara parmakla şekiller çizmesi istenilebilir.
- Duvara büyük bir kağıt yapıştırıp bunun üzerine boyama yapması istenebilir. Bu tip çalışmalar omuz ve bileği güçlendirir.
- Traş köpüğü bir yüzeye sıkılarak çocuğun parmaklarını kullanarak resim yapması istenebilir.
Siz de evinizde hazırlayabileceğiniz bu tarz etkinlikler ile çocuğunuzun el göz koordinasyon gelişimine eğlenerek eşlik edebilirsiniz.İyi eğlenceler 🙂
11-Havanda Yumurta Kabuğu Ezme
Bu bölümde kuş teması altında kızım için hazırladığım bir etkinlik bulunmaktadır.
- Montessori sisteminde günlük yaşam becerileri adı altında hedeflenen alıştırmalar çocuğun günlük yaşamında karşılaşabileceği tüm uğraşlardan oluşur. Yani sadece çocuğun kendi öz bakımına ait olmayıp, yaşadığı yakın çevresindeki canlı ve cansız varlıklarla olan tüm ilişkilerini kapsar. Materyaller çocuğun yaşadığı toplumun kültürel özelliklerine uygun eşyalardan hazırlanır.
- Montessori Eğitimi’nde günlük yaşam becerileri çalışmaları;çocuğun kendi işini başarması ve bağımsızlaşmasını sağlar.Çocuk ev işleriyle uğraşmaktan çok hoşlanır, ev işlerini yaparken kullanılması gereken tüm kaslarını ve organlarını geliştirme fırsatı bulur. Örneğin; bakliyat ayıklamak,toz almak,kaşıklamak ,şişe açıp kapamak,çamaşır mandallamak vs. sayısız ev işi çocuğun geliştirilmesi gereken kaslarını ve zihinsel gelişimini desteklemek için inanılmaz sayıda doğal fırsatla doludur.Tüm bu aşamalarda el bileği ve parmak kasları çalışır. El bileği hareketi sadece insana ait bir özelliktir. Eller zekânın organlarıdır. Ellerin kullanılmasıyla zekânın geliştiği ispatlanmıştır.
- Maria Montessori ‘’ İnsan ,çevresine elleriyle sahip olur’’ der.Bu alıştırmalarla hareketlerini koordine ve kontrol etmeyi , sabırlı olmayı ,odaklanarak çalışmayı öğrenirler.Okuma yazma, matematik, duyu ve evrensel düşünme için ön hazırlık yapmış olurlar.Kendi sınırlarını ve yeterliliklerini geliştirmeyi öğrenirler; böylece yaratıcılığının ve kendi gücünün farkına varırlar.Bir çalışmanın farklı aşamalarındaki mantıksal sırayı kavrarlar.
- Maria Montessori , günlük hayat çalışmalarının meditasyon özelliği sonucu; çocuğun uysal bir davranış biçimi geliştirdiğini ve iç huzura kavuştuğunu söyler.Eğitimcinin dikkatli gözlemi sonucu gelişimini tamamlayan çocuk , işi seven ,sorumluk duygusu taşıyan ,güçlüklerden yılmayan, sorunlarla başa çıkabilen, kendisi ve çevresiyle barışık bir kişilik geliştirir.
Günlük yaşam becerileri etkinlik örnekleri için facebook sayfamızdaki albümlerden ve sitemizdeki etkinliklerden faydalanabilirsiniz.
Biz de kuş temamız altında günlük yaşam becerisi olarak havanda yumurta kabuğu ezme etkinliğini hazırladık.Kızım uzun süre severek vakit geçirdi ve minik parmaklar,eller bol bol çalıştı:)Siz de evinizde hazırlayabileceğiniz bu tarz etkinliklerle çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz.İyi eğlenceler 🙂

12-Siyah Taşları Süpürme
Bu sayfada inşaat teması altında kızım için hazırladığım siyah taşları süpürme etkinliği bulunmaktadır.

Malzemeler:
- Bir mini el fırçası
- Faraşa
- Bir kapta belirlenen yere dökmek için materyal(siyah taşlar)
- Bant(tercihen sarı bant)
- Öncelikle kap içerisindeki siyah taşlar gelişi güzel yayılarak dökülür ve ardından ortaya bir bant yapıştırılarak merkez nokta belirlenir.Ardından bu merkez noktaya dağılmış olan malzemeleri süpürme işlemi yapılır ve merkezden faraşa aktarımı gerçekleştirilir.Ve daha sonra kullanılan malzemeler tepsiye yerine yerleştirilerek kaldırılır.Çalışma esnasında önlük kullanılması önemli bir faktör.
- Bu etkinlik günlük yaşam becerilerinin yanında el göz koordinasyonunun gelişimine katkı sağlayan bir etkinliktir. Çocukların el-göz koordinasyonu ne kadar iyi gelişirse ellerini o kadar iyi kullanabilirler.Ellerini, parmaklarını iyi kullanamayan çocuklar günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte zorlandığı gibi okul hayatı da olumsuz etkilenmekte, yazı yazmakta zorlanmaktadır.Akademik başarısızlığın sebep olduğu özgüven yetersizliği de çocuğun sosyal gelişimini olumsuz etkilemektedir.
- Montessori sisteminde günlük yaşam becerileri adı altındaki etkinlikler çocuklar için son derece ilgi çekici ve aynı zamanda ileri yaşlardaki fiziksel ve zihinsel faaliyetlerinin temelini oluşturacak çalışmalarla doludur.Kısaca ifade edecek olursak günlük yaşam becerileri çocuğun günlük yaşamda karşısına çıkabilecek aktiviteleri, ona uygulayabileceği güvenli bir ortamda sunarak gelişimine katkı sağlamaktır.Kendi fiziksel yapısına uygun tasarlanmış materyallerle yapacağı kaşık,bıçak, çatal kullanma çalışması çocuğun düzgün kalem tutmasını, su veya baklagilleri kaptan kaba aktarma çalışması dikkatini odaklamasını destekler.(www.paletmontessori.com)


- Ceren burada bandı çıkararak etkinliğe devam etmek istediği için müdahale etmedim.Etkinliklerde çocuklarımızın çalışmalarına tehlikeli bir durum söz konusu olmadıkça müdahale etmiyoruz.İyi eğlenceler 🙂
13-Balon Makas ile Aktarma
Montessori Aktarma Etkinlikleri
Bu sayfada kızımla birlikte hazırladığımız balon makas(handy scoopers) ile mavi taşları aktarma etkinliği yer almaktadır.
- Aktarma çalışmaları günlük yaşam becerileri içerisinde yer almaktadır.El göz koordinasyonu ve ince motor gelişimi için oldukça yararlıdır.Bunun yanında çocuğun konsantrasyon süresine olumlu katkı sağlar ve dikkatini odaklamasına yardımcı olur.Aktarma çalışmalarında kolaydan zora, basitten karmaşığa bir sıra takip edilir.Önce elle ve iri taneli nesnelerle aktarma yapılırken, aşamalı bir şekilde daha küçük nesneler ile aktarmalara geçilir.El yerine cımbız, maşa gibi nesneler kullanılır.İlk etapta katı aktarmalar yapılır,sonra sıvı aktarmalara geçilir.Okumaya yazmaya hazırlık için çok önemli bir aktivitedir.
Çalışmalar mümkün olduğunca sessiz bir şekilde gösterilmeli.Nasıl olduğunu anlatarak göstermek yerine, konuşmadan sessiz bir şekilde izlenmesi sağlanmalıdır.İyi eğlenceler 🙂




14-Pamuk Aktarma



15-Ayak İzleri İnceleme ve Eşleştirme
Ayak izlerine ilgimiz devam edince etkinliklerimiz de bu konuyla ilgili oldu 🙂 Hayvanlarımızın ayaklarını inceleyerek kitabımız ile eşleştirme yaptık.İyi eğlenceler 🙂






16-Pirinç Un Eleme
Günlük Yaşam Becerileri
Bu sayfada kızımla sonbahar temasına devam ederken hazırladığımız bir başka etkinlik yer almaktadır.

Malzemelerimiz;renkli pirinç ve un karışımı,kaşık,süzgeç ve minik kaseler.



- Maria Montessori , günlük hayat çalışmalarının meditasyon özelliği sonucu; çocuğun uysal bir davranış biçimi geliştirdiğini ve iç huzura kavuştuğunu söyler.Eğitimcinin dikkatli gözlemi sonucu gelişimini tamamlayan çocuk , işi seven ,sorumluk duygusu taşıyan ,güçlüklerden yılmayan, sorunlarla başa çıkabilen, kendisi ve çevresiyle barışık bir kişilik geliştirir.
17-Pipet İle Nefes Etkinlikleri
- Çocuklara uygulanan nefes teknikleri, çocukların beyin ve beden gelişimlerine uygun biçimde geliştirilmiş tekniklerdir. Çocukların öğrenmelerinde en etkili yol oyun olduğundan, nefes çalışmaları çocuklarla oyun yolu ile yapılmaktadır. Bireysel çalışmalar yapıldığı gibi grup çalışmalarından da olumlu sonuçlar alınmaktadır. Çocuk nefes teknikleri sayesinde beynin nefesten sorumlu bölgesi eğitilebilir, böylece dokulara yeterince oksijen taşınabilir. Bu durumda yeterince oksijen ve şeker ihtiyacı karşılanan beyin, tam kapasite ile çalışır. Öğrenme kolaylığı, motivasyon, konsantrasyon ve saklı potansiyellerini açığa çıkarmak açısından beyin en iyi noktaya gelir. İstem dışı hareket ve tiklerin kontrolü, birlik, bolluk bilinci, hayal güçlerinin geliştirilmesi, fiziksel ve ailesel sorunlarla başetme, empati kullanma gibi birçok fayda sağlanır.(Kişisel Gelişim Uzmanı ve Nefes Koçu Gül Kızıltepe)
Siz de bu şekilde eğlenceli nefes oyunları ile eğlenerek aynı zamanda çocuğunuzun bu alandaki gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.





İlk önce pipet ile minik ponponlarımızı aktardık 🙂


Ceren ponponları aktarmayı çok sevince devamı niteliğinde büyük ponponlar ile renk eşleştirmesi yaptık 🙂
18-Bağcık Geçirme İnce Motor Etkinliği
Bu etkinliğimizde ince motor becerilerimizi geliştirmek için çalışmalar yaptık.Bu çalışmaları malzemeleriyle beraber sayfamıza ekliyoruz.
Deniz atı temamızda yaptığımız harika bağcık geçirme etkinliğimiz.
Önce malzemelerimiz;
- Makas ve oynar göz
- Fon karton
- Kalem ve delgeç
- İp ve ucunda ahşap bir çubuk

Şimdi delgeç ile deniz atının boyun bölümünde delikler açıyoruz.

Keserek hazırladığımız iplerimiz ve deldiğimiz kartonumuz hazır.

Oynar gözümüzü yapıştıralım ve etkinliğimiz hazır olsun.

Şimdi bağcık geçirme aşamalarını ve kızımın etkinliği yapma bölümlerini ekleyelim.




Ve bitmiş hali.İyi çalışmalar.

Bu açıklayıcı yazı için çok teşekkür ederiz. Daha çok üreten bir toplum olmamız için bu eğitim sistemini öğrenmemiz çok önemli. Ancak Türkçe olarak o kadar çok az kaynak var ki, anne babaların bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor, http://www.montessorifelsefesi.com sitesini buldum mesela, bu da yeni sanırım, daha bilgiler ekleniyor. Bu konuda daha çok bilgiye ihtiyacımız var.