Okul Öncesi ve İlkokul Saat Öğretim Etkinlikleri
Okulda veya Evde Saat ve Zaman Kavramı
Bu sayfamızda okul öncesi ve ilkokul düzeyinde kullanabileceğiniz ücretsiz yazdırılabilir saat öğretim ve zaman öğretim etkinlikleri yer almaktadır. Etkinliğimiz hem resim olarak hem de PDF olarak siteye yüklenecektir.
Ücretsiz İndirilebilecek Saat Öğretim Etkinlikleri
Öncelikle görsellerimizin nasıl kullanılacağına dair talimatlarımızı yazalım.
Talimatlar
Bu, yazdırılabilir ücretsiz zaman kavramı etkinlikleri, öğrencilerinize öğretim süresini tamamlamanıza yardımcı olmak için hazırlanmıştır.
Bu ünitede 2 tane kazanım üzerine odaklandık diyebilirim.
1-Dijital ve analog saatlere odaklanmak. Malumumuz ki modern dünyada çocuklar bunlarla çok sık karşılaşmaktadır. Bir örnek vermem gerekirse yeni girdiğim bir ortamda bir 8.sınıf öğrencisi bana saati sordu. Bende duvar saatini gösterip sınıfta saat olduğunu söyledim. Öğrenci bana dönerek o saati okumayı bilmediğini söyledi. Bizim amacımız öğrencilerin hepsine hakim olmasıdır.
2-Bu ünitede odaklanacağımız ikinci kazanım ise tam ,yarım ve çeyrek saatlerin okunmasıdır. Öğretmen arkadaşlar sınıf seviyesine göre bazılarını göstermeyebilir.
Bu ünitede şunları bulacaksınız:
Ne Yapıyorsun?
Öğrenciler boş kutucuklara saatleri yazarak, o saatlerde neler yapacaklarını anlatacaklardır. Okuma yazma bilen öğrenciler yazabilir okul öncesi seviyedeki öğrenciler ise anlatabilir.
Öğleden Önce ve Öğleden Sonra
Öğrencilere o saatlerde neler yaptıkları verilerek öğleden önce mi yoksa öğleden sonra mı olduğu yazmaları istenir.
Dijital Saat
Öğrencilerden her bir analog saatle eşleşecek şekilde dijital zamanı yazmaları istenir.
Analog Saat
Öğrencilerden her bir dijital saatle eşleşecek şekilde analog zamanı yazmaları istenir.
Saat Kesme ve Eşleştirme
En son etkinlikte ise öğrencilerden dijital saat ile analog saatleri eşleştirmeleri istenir.cBu sayede öğrencilerimiz saat kavramının büyük bir çoğunluğunu öğrenmiş olacaktır. Bu konuyla alakalı maket saatler yaptırılabilir ve öğrencilerin daha çok işin içinde olmaları sağlanabilir. Daha önce zaman kavramı öğretimi ile ilgili yayınladığımız yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum. Okumak için tıklayınız.
Evet etkinliklerimize başlayalım. Kolaylıklar diliyorum.
Üstteki ilk görselimizde saat kaç etkinliği ile öğrencilerimizden o saatlerde neler yaptıklarını anlatmalarını veya yazmalarını istiyoruz. Bu sayede öğrencilerimizin sözel anlatım becerilerinin de gelişimine katkıda bulunuyoruz. Öğleden önce-öğleden sonra ve akşam kavramlarını da hatırlatıyoruz.
Üstteki görselimizde ise saatlerin altında bazı yönergeler var. Bu yönergeleri farklı örneklerle sizlerde çoğaltabilirsiniz. Öğrencilerimizden saatlerin öğleden önceye mi yoksa öğleden sonraya mı ait olduğunu yazmalarını istiyoruz. Güzel bir etkinlik çıktı alınarak yapılabilir.
Dijital Saat (Digital Watch) Nedir?
Zamanı dijital rakamlarla gösteren saatlerin genel adı dijital saattir. Dijital saat mekanizmasına quartz mekanizması denir. İçinde belirli bir boyutta kesilmiş ve yerleştirilmiş bir kristal (genelde silikon dioksit kristali tercih edilir) vardır. Bu kristal, verilen elektrik akımı altında saniyede belli bir miktarda titreşir. Analog saatlerde olan tık tık tık sesi olmayan saat türüdür. Dijital saatlerde genellikle tarih, alarm, telefon rehberi hatta hesap makinesi bile olabilir. (Kaynak:https://www.saatler.com/sozluk/dijital-saat-digital-watch/).
Çocuklarımızın yeni dünya düzeninde en çok tercih ettikleri dijital saatlerdir. Okunması kolay ve en çok tercih edilen saatlerdir. Analog olarak gösterilmiş saatlerin yanındaki boş kutucuklara dijital halini yazmalarını isteyeceğiz.
Analog Saat (Analogue) Nedir?
Akrep ve yelkovanın zamanı gösterdiği bildiğimiz klasik saatlerin genel adı analog saatlerdir. Analog kol saatlerde numaralar, roman rakamları ya da rakam yerine geçen semboller vardır. Kronometre, timer gibi özellikleri bulunan modellere de sahip, çoğu modeli son derece şık olan saat çeşididir.(Kaynak:https://www.saatler.com/sozluk/dijital-saat-digital-watch/).
Bu bölümde ise öğrencilerimizden dijital olarak yazılmış saatlerin analog gösterimini yapmalarını isteyeceğiz. Bu konuda saniye saat gibi okları çizmede zorlanabilirler. Bu etkinliğin okul öncesi yerine ilkokul seviyesinde yapılmasında da yarar vardır. Bu tercihi öğretmenlerimize veya velilerimize bırakalım.
Saat Öğretim Kavramı Kesme ve Eşleştirme Etkinlikleri
Aşağıda yer alan görsellerimizde ise kesme ve eşleştirme çalışmaları yer almaktadır. Tam saat, yarım saat ve çeyrek saatlerin gösterimine yönelik etkinlik sayfalarıdır. Okul öncesi dönemde tam ve yarım saatler gösterilebilir. İlkokul seviyesinde ise çeyrek var ve çeyrek geçiyor kavramları verilebilir.
Son etkinliğimizde ise hem analog hem de dijital kısımlarının öğrenciler tarafından birbirleriyle uyumlu olacak şekilde yapılmasını isteyeceğiz. Bazı öğrencilerin zorlanması durumunda yardımcı olmak için ip uçları verilebilir.
İyi çalışmalar dileriz. Yazımıza yorum yapmanız bizleri sevindirecektir. Aynı zamanda konumuzun popüler yazılar arasına girmesini sağlayacaktır.
Saat Öğretim etkinlikleri PDF dosyası için tıklayınız.saat öğretim etkinlikleri pdf sayfası