Pipetlerden ve Süt Kapaklarından Tane Hesabı Etkinliği
Okul Öncesi Matematik Etkinlikleri
Bugün sizlerle okul öncesi matematik dersi altındaki yaptığım tane hesabı etkinliğini anlatacağım. Matematik öğretimi okul öncesi ve ana sınıfı döneminde hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konudur. Soyut kavramlar somutlaştırılarak verilmeli ve kalıcı hale getirilmelidir.
Evde veya Okulda Matematik Öğretimi
Okul öncesi dönemde bulunan çocuklar araştırıcı, meraklı ve sorgulayıcıdır. Bu yönde çocuklarımızın gelişimini destekleyebilmek adına onların meraklarını giderebilecekleri, sorgulayabilecekleri, neden sonuç ilişkisini kurabilecekleri eğitim ortamları ve materyalleri hazırlanmalıdır.
Okul Öncesi Dönemde Matematik Öğretiminin Önemi
Matematik etkinliklerinin de çocuklarımızın zihinsel gelişimlerini ve yeteneklerini desteklemede önemli bir yeri vardır. İleriki yaşlarda çocukların matematik alanlarında daha başarılı olabilmeleri adına, onlara yardımcı olabilecek yaşantılar ile erken yaşlarda karşılaşmaları gerekmektedir.
İlkokul yıllarında çocukların matematiği sevmesinin, matematik öğreniminden heyecan hisssetmelerinin, okul öncesi yıllardaki matematik yaşantıları ile doğrudan orantılı olduğu araştırmalarda da görülmektedir. Aslında bunun en önemli alt yapısı ise okul öncesi yılların birçok matematik kavramının temellerinin kazanıldığı sihirli yıllar olmasından gelmektedir.
Tane Hesabı Etkinlikleri
Kızım için küçük yaşlardan itibaren etkinlikler yapmaya başladım. Matematik etkinliklerine çok önem vermemin sebebi çok soyut olmasından kaynaklanıyordu. Bir buçuk yaşından itibaren matematiğin temelini oluşturacak eşleştirme, örüntü gibi etkinliklerle başladık. Bunların hepsini sitemizde bulabilirsiniz.
Bu sayfada 2,5 yaşındaki kızımız için pipetleri ve süt kapaklarını kullanarak hazırladığımız bir tane hesabı etkinliği bulunmaktadır. Diğer etkinliklerimizi de tıklayarak inceleyebilirsiniz. Görmek için tıklayınız.
Malzemeler;
- Süt kapakları
- Pipetler
- Silikon tabancası
- Maket bıçağı
- Stiker
İlk olarak süt kapaklarının zeminlerinin kenarlarında yer alan beyaz bölümleri makas ile kesiyoruz. Sonrasında ise silikon tabancasını kullanarak mukavva üzerine yapıştırıyoruz.
Pipetlerden makas ile belli uzunlukta eş parçalar elde ediyoruz. Sonrasında bu elde ettiğimiz parçaları sayılarına dikkat ederek resimde görüldüğü şekliyle süt kapaklarının çevresine silikon ile yapıştırıyoruz.
Elimizde yer alan nokta stickerlara 1’den 10’a kadar olan sayıları keçeli kalem ile yazıp süt kapaklarının üzerine yapıştırıyoruz.
Ve etkinliğimiz hazır :)Her bir çiçekte yer alan pipetlerden yaprakları sayıp kaç tane ise o sayının yer aldığı süt kapağını yerine yerleştirmek. Süt kapaklarını kapatırken minik parmaklar da bir güzel çalışmış olacak ve çocuğunuzun eğlenerek ince motor becerilerinin desteklenmesini sağlamış olacaksınız. Keyifli oyunlar 🙂