Günlük Yaşam Becerileri EtkinlikleriMEVSİMLER
Pirinç Un Eleme
Harika Montessori Etkinlikleri
Günlük Yaşam Becerileri
Bu sayfada kızımla sonbahar temasına devam ederken hazırladığımız bir başka etkinlik yer almaktadır.
Malzemelerimiz;renkli pirinç ve un karışımı,kaşık,süzgeç ve minik kaseler.


- Montessori sisteminde günlük yaşam becerileri adı altında hedeflenen alıştırmalar çocuğun günlük yaşamında karşılaşabileceği tüm uğraşlardan oluşur. Yani sadece çocuğun kendi öz bakımına ait olmayıp, yaşadığı yakın çevresindeki canlı ve cansız varlıklarla olan tüm ilişkilerini kapsar. Materyaller çocuğun yaşadığı toplumun kültürel özelliklerine uygun eşyalardan hazırlanır.
- Montessori Eğitimi’nde günlük yaşam becerileri çalışmaları;çocuğun kendi işini başarması ve bağımsızlaşmasını sağlar.Çocuk ev işleriyle uğraşmaktan çok hoşlanır, ev işlerini yaparken kullanılması gereken tüm kaslarını ve organlarını geliştirme fırsatı bulur. Örneğin; bakliyat ayıklamak,toz almak,kaşıklamak ,şişe açıp kapamak,çamaşır mandallamak vs. sayısız ev işi çocuğun geliştirilmesi gereken kaslarını ve zihinsel gelişimini desteklemek için inanılmaz sayıda doğal fırsatla doludur.Tüm bu aşamalarda el bileği ve parmak kasları çalışır. El bileği hareketi sadece insana ait bir özelliktir. Eller zekânın organlarıdır. Ellerin kullanılmasıyla zekânın geliştiği ispatlanmıştır.
- Maria Montessori ‘’ İnsan ,çevresine elleriyle sahip olur’’ der.Bu alıştırmalarla hareketlerini koordine ve kontrol etmeyi , sabırlı olmayı ,odaklanarak çalışmayı öğrenirler.Okuma yazma, matematik, duyu ve evrensel düşünme için ön hazırlık yapmış olurlar.Kendi sınırlarını ve yeterliliklerini geliştirmeyi öğrenirler; böylece yaratıcılığının ve kendi gücünün farkına varırlar.Bir çalışmanın farklı aşamalarındaki mantıksal sırayı kavrarlar.
- Maria Montessori , günlük hayat çalışmalarının meditasyon özelliği sonucu; çocuğun uysal bir davranış biçimi geliştirdiğini ve iç huzura kavuştuğunu söyler.Eğitimcinin dikkatli gözlemi sonucu gelişimini tamamlayan çocuk , işi seven ,sorumluk duygusu taşıyan ,güçlüklerden yılmayan, sorunlarla başa çıkabilen, kendisi ve çevresiyle barışık bir kişilik geliştirir.
- Bu etkinlik günlük yaşam becerilerinin yanında el göz koordinasyonunun gelişimine katkı sağlayan bir etkinliktir. Çocukların el-göz koordinasyonu ne kadar iyi gelişirse ellerini o kadar iyi kullanabilirler.Ellerini, parmaklarını iyi kullanamayan çocuklar günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte zorlandığı gibi okul hayatı da olumsuz etkilenmekte, yazı yazmakta zorlanmaktadır.Akademik başarısızlığın sebep olduğu özgüven yetersizliği de çocuğun sosyal gelişimini olumsuz etkilemektedir.
İyi eğlenceler 🙂