En Çok Okunanlar
Sınıf Oturma Düzeni
- Sınıf,ustaca dizayn edilmeyi bekleyen bir ortamdır.Öğrenciler aynı ortam ve aynı düzenden sıkılabilirler.Onlarda yeni heyecanlar oluşturmak öğretmenin görevidir.
- Çok kalabalık sınıflarda eğitim verdiğimiz ülkemizde bu olanakları kullanmak biraz zor oluyor.Kalabalık olan öğrenci sayılarına bir de sınıfların boyut olarak küçük olması eklenince inanın çoğumuz klasik düzenin ötesine geçemiyoruz.
- Sınıf içindeki oturma düzenleri öğrenmeyi etkilediği gibi sosyal etkileşimide yakından etkilemektedir.İnsanların birbirlerine sırtını dönmektense,yüz yüze bakmaları her zaman tercih ettiğim bir oturma düzenidir. Diğer bir konu ise oturma biçimidir;
- İlk okuma çalışmalarında düşünce akışını artıran,anlamayı ve çalışmayı kolaylaştıran doğru oturma şekline dikkat edilmelidir.
- Öğretmen okul başlar başlamaz velilere bir form vermeli ve öğrencilerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.Bu konu birinci sınıf öğretmeninin itinayla üzerinde durması gereken bir konudur.(Öğrenci tanıma formunu dosyalar bölümümüzde bulabilirsiniz).Doldurulan formlar incelenmeli ve öğrencilerin bireysel,sosyal,fiziksel,duygusal özellikleri bir not defterine yazılmalıdır.Ülkemizde maalesef öğrencileri yeteri kadar gözlemlemiyoruz.Gözlem yapmadığımız içinde tanıma olanağımız olmuyor.Öğrenmen arkadaşlarıma tavsiye niteliğinde birinci sınıf bitiminden itibaren günlük tutturmalarını önerebilirim.Tutulan günlükler her hafta bir serbest etkinlik saatinde kontrol edilip geri dönütler sağlanabilir.
- Bireysel ve fiziksel özelliklerini öğrendiğimiz çocuklarımızı doğru oturma biçimiyle sınıfa dağıtabiliriz.Küçük ve çekingen olan bu minikler gözleri tahtayı görmese bile öğretmenine bunu söyleyemez.Aylar sonra o öğrencinin öğrenememesini bilişsel bir nedene bağlayarak ikinci kez hata yapmış oluruz.
- Öğrencilerin sırada yanlış oturmalarına ve aşırı eğilerek çalışmalarına daha ilk günlerden izin verilmeyerek yanlış öğrenmeler önlenmelidir.Bazı sıralar öğrenciler için olağandan büyük olabiliyor .Bunu okul idaresi ile konuşarak halletmeye çalışmalıyız.Çocukların ayakları askıda kalmamalı.Ayakları sıranın ayak koyma bölümüne yetişmeli ki sağlam ve düzgün çalışmalar yapabilsinler.
- Fiziksel ortamları düzenlemek bizim görevimizin bir parçasıdır.İyi Çalışmalar…