Sorunlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir? 4 Kural
Üstün Dökmen'den Harika Bir Yazı
Türkiye’nin alanında en sevilen isimlerinden biri olan; psikolog, TV programcısı, eğitimci ve yazar Üstün Dökmen, 1954 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamlayan Dökmen, Ankara Cumhuriyet Lisesinden mezun oldu.
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra aynı bölümde uygulamalı psikoloji alanında yüksek lisans yaptı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında 1986 yılında doktor, 1988’de doçent, 1995’te ise profesör unvanını alan Dökmen, aynı üniversitede uzun yıllar da öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Bilimsel kitaplarının ve makalelerinin yanı sıra şiir kitapları, romanları ve tiyatro eserleri de bulunan Üstün Dökmen, toplam 8 yıl boyunca TRT’de 94 bölüm Küçük Şeyler programını ve TRT Radyo 3’te opera sanatçısı Murat Akar ile birlikte, gençlere operayı sevdirmeye yönelik ”Biz Kim Opera Kim” adlı programı hazırladı.
Bugüne kadar Avustralya ve çok sayıda Avrupa ülkesinde gurbetçi vatandaşlarımıza maddi karşılığı olmaksızın konferanslar veren, “Üstün Dökmen Yaşam Boyu Gelişim ve Eğitim Akademisi’nin Kurucusu Prof. Dr. Üstün Dökmen, “Küçük Şeyler” isimli eseri ile Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2008 yılı Deneme dalındaki ödülüne layık bulundu.
Sevgili Üstün Dökmen hocamızın bir konuşmasından görselleştirdiğimiz bu yazı biz anne babalara rehber niteliğindedir.İnsanoğlunun kaderi çocuk yetiştiriciliğine bağlıdır.Aşağıda paylaşacağımız dört altın kuralı iyi yorumlayıp hayatımızda uygulamalıyız.Öz eleştiri oklarını kendimize çevirip bunları ben yapıyorum ve hatamın farkına vardım diyebilmeliyiz.
Sorunlu Çocuk Yetiştirmenin 4 Kuralı

1-Küçüklüğünde ne isterse ver,her şeyi kolayca elde etmeye şartlansın: Uzm. Psk. Aycan Bulut, “En küçük davranışları aileleri tarafından aşırı abartılan çocukların narsist davranışlar göstermesi normaldir. Çocuklarını mutlu etmek adına, demokratik aile kavramını oluşturmak için çocuklarının her istediğini yapan anne-babalar benmerkezci ve narsist çocuklar yetiştirir.” diyor.
Hepimiz küçük olduk anne babalarımızın bizi yetiştirme modellerine göre şekiller aldık.Her şeyi kolayca elde etmeye çalışmak insan doğasında var olabilir ama bu çocuğumuza kötü örnek olduğumuzun göstergesidir.Zahmet çekmeden elde edilenlerin değeri bilinmez,bir çöp gibi atılmaya mahkumdurlar.Bundan dolayı ebeveynler olarak sorunlu çocuklar yetiştirmek istemiyorsak onları kolaycı birer fert olarak yetişritmeyelim.

2-Yere attıklarını kaldır,sorumluluğu başkasına yüklesin:Çocuğumuza her şeyi iyi öğretmiş olabiliriz,ancak sorumluluk duygusu kazandırmamışsak öğrendiklerinin çok bir anlamı olmayacaktır.Sorumluluk duygusu en önce kazandırılması gereken bir duygudur.Öğrendiklerini hayata geçirebilmesi için ihtiyaç duyacağı yegane kazanım sorumluluk kazanımıdır.
Hepimizin en son isteyeceği hatta istemeyeceği şeylerin en başında sorumluluğu başkalarına yükleyen çocuk davranışları olacaktır.

3-Kötü söylediğinde gül,akıllı olduğuna inansın:Hiç bir anne baba çocuğunu kandırmak istemez.Ama bazen öyle şeyler yaparız ki çocuklarımızın onaylanmaması gereken davranışlarını onaylayıvermiş oluruz.Bu sayede çocuğumuzun davranışı pekişmiş olur.Onu başka bir insana dönüştürmenin ilk tohumlarını atmış oluruz.Düzeltilmesi zor bir yola adım atmış ve yıllarca nerede hata yaptık ah vahlarını duymaya aşina olmak zorunda kalacağımız günler başlamış olacaktır.

4-İstediği kadar harçlık ver,paranın değerini bilmesin: Çocuklar kendi paralarını kullandıkları zaman, satın aldıkları ürünler için daha çok değerlendirme yaparlar: Çocuğun elde edebileceği paranın limitini bilmesi; mal ve hizmetlerin fiyatlarının ne kadar olduğunu düşünmesini ve harcama yapmayı isteyeceği alternatifler arasından seçim yapmasını sağlar (McCurrach,2005). Böylece çocuklar istekleri ve ihtiyaçları arasındaki farkı öğrenirler ve önceliklerine göre harcama yapma alışkanlığı kazanırlar. Çocuklar kendi paralarını kullanmakla, harcama limitleri gerçek ve somut hale gelir. Ebeveynin cüzdanına bağlı olmaktansa her hafta belirli bir miktar alarak, istedikleri her şeye sahip olamayacaklarının açıkça farkına varırlar (Levin ve Ryan,2005).
Bu konuda lütfen çocuklarımızın bir limiti olsun ki hayatta değer verilecek şeylerin olduğunun farkına varsın.

Çocuklarına rehber ve iyi model olabilen anne babalar olmak dileğiyle.
Üstün Dökmen hocamızın diğer popüler yazılarına web sitesinden veya sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.Bazıları aşağıdaki gibidir:
- Küçük Beyaz Yalanlar
- Düşünene Saygı
- Çocukta Merak Uyandırmak
- Uçaklardaki Sınıf Farkı
İstifade etmeniz dileğiyle…
👉👉👉Çocuğun gelişen kişiliği ve benliği üzerinde anne-baba tutumları güçlü bir etkiye sahiptir. Bu etkinin sağlıklı ya da sağlıksız oluşu, anne babanın tutumunun çeşidine bağlı olmaktadır.
“Kötü Ebeveyn Olmak veya Olmamak” yazımızıda mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.Yazının tamamına erişmek için tıklayınız.
Bir Yorum