MATEMATİK ETKİNLİKLERİ
Toplama İşlemi Materyalimiz :)
Okul Öncesi Çocuklar İçin Toplama Materyali Nasıl Yapılır?
- Okul öncesi dönemdeki çocuklar meraklı, araştırıcı, hayal güçleri kuvvetli ve sorgulayıcıdırlar. Çocukların bu yöndeki gelişimlerini desteklemek amacıyla, onların araştırabilecekleri, meraklarını giderebilecekleri, neden sonuç ilişkisini görebilecekleri, çeşitli fikirler öne sürerek tahminlerde bulunabilecekleri fırsatlar vermeli ve bu yönde eğitim ortamları hazırlanmalıdır. Bu da çocukların merak ve araştırma duygularını geliştirici ve zihinsel yeteneklerini uyarıcı etkinliklerden biri olan “matematik etkinlikleri” ile mümkündür.
- İlerki yıllarda çocukların matematik alanlarında daha başarılı olabilmeleri için, onlara yardımcı olabilecek tecrübelerle erken yaşlarda karşılaşmaları gerekmektedir. Özellikle ilkokul yıllarında çocuklarda matematik korkusunun gelişmemesi, matematiği sevmesi, matematik öğreniminden heyecan duymaları ve matematiğe karşı pozitif tutum geliştirmeleri, okul öncesi yıllardaki matematik yaşantıları ile doğrudan orantılıdır. Çünkü okul öncesi yıllar birçok matematik kavramının temellerinin kazanıldığı sihirli yıllardır. Bu dönemde çocuklar günlük yaşantılarında matematik ile ilgili pek çok temel kavrama başvururlar ve bu kavramları öğrenmeye başlarlar. Çocuklar tarafından başarısızlık endişesi duymadan öğrenilen bu temel kavramlar, ilkokul yıllarında kazanılan daha karmaşık kavramlarında temelini oluşturur.
- Okul öncesi dönemde çocuk; miktar (az-çok), ezbere ritmik sayılar, toplama-çıkarma, kümeler,kesirler geometrik şekiller, uzunluk, ağırlık, zaman ile ilgili olarak matematiğin pek çok kavramını öğrenmeye başlar.
- Bu sayfada kızım için toplama işlemini eğlenceli hale getirmek ve somutlaştırmak için hazırladığım bir materyal bulunmaktadır.Gerçekten çok eğlenceliydi 🙂
Malzemeler:
- Beyaz mukavva
- Makas
- Yapıştırıcı
- Renkli A4 kağıtlar
- Cetvel
- Kalem
Yapımı:
- Renkli A4 kağıtlardan gerekli parçalar cetvel kullanılarak uygun boyutlarda hazırlanır.
- Hazırlanan parçalar yapıştırıcı ile mukavva üzerine resimdeki şekliyle yapıştırılır.
- Görünümü netleştirmek için siyah kalem ile parçaların çevreleri çizilir.
- Biz harf stickerlar kullanarak ismimizi yazdık sizler de farklı süsleme yöntemlerini kullanabilirsiniz 🙂
- Hazırladığımız materyalleri sakladığımız için dayanıklı olmasına özen gösteriyorum bu nedenle materyali şeffaf yapışkanlı kağıt ile kapladım.
- Ekte bulunan sayılar hazırlanır.
- Ve materyalimiz hazır :)Gelelim etkinliğin yapılış aşamalarına 🙂
- Sarı bölmedeki kısma yapılması istenilen toplama işlemi kartı yerleştirilir.Ve okların gösterdiği parçalara toplama işlemindeki sayılara uygun olarak taşlar yerleştirilir.
- En son olarak mini kürek yardımıyla taşlar ok yönünde sürüklenir ve en son kutucuğa ulaşınca sayılır.Toplama işleminin sonucu kartlar arasından alınarak yerleştirilir.
- Can kızım çok severek uyguladı sizler de mutlaka deneyin 🙂
Bir Yorum